• 0

Ugledni nemački dnevnik FAZ: Ekonomija kao primer, priznanje predsedniku PKS

"Srbija i Kosovo ne slažu politički, ali da dve komore blisko sarađuju"

  • 0
Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Poruka privrednika Srbije i Kosova je jasna: potreban nam je "novi početak" u našim odnosima, zasnovan na poverenju, pragmatičnom pristupu realnosti i jačanju naših ekonomskih odnosa".

Ovom porukom, koju je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež preneo u razgovoru za "Frankfurter Algemajne Cajtung" (FAZ), uz uverenje da je ona stigla do vlada u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, ugledni nemački dnevnik zaključuje svoju, danas objavljenu, analizu aktuelnih srpsko-kosovskih odnosa pod naslovom "Ekonomija kao primer", odajući priznanje "šefu" PKS za doprinos uspostavljanju saradnje dve komore i ekonomskih veza kao preduslova za normalizaciju političkih odnosa.

Kako se navodi u saopštenju PKS, FAZ konstatuje da se Srbija i Kosovo ne slažu politički, ali da dve komore blisko sarađuju.

"To u srpsko - kosovskim odnosima predstavlja tračak nade", ocenjuje u autorskom tekstu Mihael Martens, FAZ-ov dopisnik iz Beča.

Dve komore su, piše Martens, pokazale "da su rešenja uprkos komplikovanoj situaciji moguća i bez američke intervencije", ističući da je preokret nastao Čadežovim dolaskom na čelo Privredne komore Srbije i zelenim svetlom da Privredna komora Kosovo postane postane članica Eurochambres-a, krovne organizacije evropskih komora.

"Komora Kosova je 2015. godine postala član Eurochambres-a, krovne organizacije evropskih komora – i to uz izričito srpsko odobrenje. To je nezamislivo na ostalim nivoima, s obzirom da Beograd pokušava da spreči bilo kakvo članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Pre 2015. godine i Privredna komora Srbije je blokirala prijem Kosova, ali dolaskom novog šefa – Čadeža došlo je do promene načina razmišljanja", navodi se u tekstu.

Ekonomska zona, trgovina

Foto: Shutterstock

Uz zapažanje da se u politički "teškom okviru za približavanje Srbije i Kosova" i "ekonomsko zbližavanje odvija komplikovano", FAZ podseća da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, doneo novi pristup - započeo "energičnu blic diplomatiju klatna između Kosova i Srbije" pod motom "Prvo privreda, pa politika", što je početkom godine rezultiralo "potpisivanjem nekoliko pisama o namerama o uspostavljanju direktnog železničkog i vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, prekinutog još 1999. godine, kao i o završetku auto-puta od srpske do kosovske prestonice".

AZ dodaje da je Čadež neko sa kim se Grenel proteklih meseci više puta sastajao i iznosi zapažanja predsednika Privredne komore Srbije iz tih razgovora i o ulozi američke i evropske diplomatije u rešavanju kosovskog pitanja.

- Čadež ima dobro mišljenje o Amerikancu: On je za mene pravo osveženje. Došao je u Beograd i direktno me pitao: Šta želi privreda? Šta možemo da učinimo da ljudima bude bolje? - navodi FAZ.

Iako se, kako nemački dnevnik primećuje, "suzdržava od direktne kritike Evropske unije, koja godinama pokušava da uspostavi dijalog između Kosova i Srbije", Čadež je vrlo jasan.

"U Evropskoj uniji važi pravilo da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno – što za posledicu ima, da između Kosova i Srbije ništa nije dogovoreno, jer ništa nije moglo da se dogovori", objasnio je Čadež

Čadež smatra da je u ovom trenutku Grenelov pristup u rešavanju faktičkih, suštinskih pitanja efikasan, da je konstruktivno što je u Beogradu i Prištini tražio prvo razgovor sa investitorima i poslovnim ljudima i što želi da se udalji od politike i približi privredi i svakodnevnim pitanjima.

"Bitno je da počnu razgovori – što je Grenelu već pošlo za rukom", ocenio je Čadež. Takav američki pristup, doprineo je, dodaje se u tekstu, da se i EU ponovo više angažuje u regionu što i nije loše.

FAZ naglašava da takav pristup podržava i Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova koji je u razgovoru naveo probleme sa kojima se susreću i kosovski privrednici - netarifne trgovinske barijere kojima su izložene kosovske kompanije, jer Beograd ne priznaje državnost Kosova.

Tako Srbija, prema Rukićiju, ne dozvoljava prolaz na graničnim prelazima kamionima sa registarskim tablicama Kosova, a proizvodima "Made in Kosovo" zabranjuje uvoz i tranzit. To, po njegovim rečima, veoma pogađa kosovsku špeditersku branšu, ometa srpsko-kosovsku trgovinu i izvoz Kosova u treće zemlje.

Povodom teksta u FAZ-u predsednik Privredne komore Srbije se kasno sinoć oglasio na društvenim mrežama izrazivši zadovoljstvo što "dobre vesti o saradnji Srbije i Kosova postaju vesti" u medijima. Zahvalio je "Frankfurter Algemajne Cajtungu", Beratu Rukićiju i Safetu Grdžaliju, sadašnjem i bivšem predsedniku Privredne komore Kosova "na energiji koju ulažu da se zajednički borimo za budućnost naših ekonomija", kao i poslovnim ljudima koje okupljaju dve komore.

"Pre svega, hvala našim poslovnim zajednicama na izdržljivosti da rade u ovakvim okolnostima, u zajedničkom interesu, na međusobnom poštovanju i poverenju, čak i u najizazovnijim političkim vremenima", naglasio je Čadež.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke