• 0

Ugledni nemački dnevnik FAZ: Ekonomija kao primer, priznanje predsedniku PKS

"Srbija i Kosovo ne slažu politički, ali da dve komore blisko sarađuju"

  • 0
Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Poruka privrednika Srbije i Kosova je jasna: potreban nam je "novi početak" u našim odnosima, zasnovan na poverenju, pragmatičnom pristupu realnosti i jačanju naših ekonomskih odnosa".

Ovom porukom, koju je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež preneo u razgovoru za "Frankfurter Algemajne Cajtung" (FAZ), uz uverenje da je ona stigla do vlada u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, ugledni nemački dnevnik zaključuje svoju, danas objavljenu, analizu aktuelnih srpsko-kosovskih odnosa pod naslovom "Ekonomija kao primer", odajući priznanje "šefu" PKS za doprinos uspostavljanju saradnje dve komore i ekonomskih veza kao preduslova za normalizaciju političkih odnosa.

Kako se navodi u saopštenju PKS, FAZ konstatuje da se Srbija i Kosovo ne slažu politički, ali da dve komore blisko sarađuju.

"To u srpsko - kosovskim odnosima predstavlja tračak nade", ocenjuje u autorskom tekstu Mihael Martens, FAZ-ov dopisnik iz Beča.

Dve komore su, piše Martens, pokazale "da su rešenja uprkos komplikovanoj situaciji moguća i bez američke intervencije", ističući da je preokret nastao Čadežovim dolaskom na čelo Privredne komore Srbije i zelenim svetlom da Privredna komora Kosovo postane postane članica Eurochambres-a, krovne organizacije evropskih komora.

"Komora Kosova je 2015. godine postala član Eurochambres-a, krovne organizacije evropskih komora – i to uz izričito srpsko odobrenje. To je nezamislivo na ostalim nivoima, s obzirom da Beograd pokušava da spreči bilo kakvo članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Pre 2015. godine i Privredna komora Srbije je blokirala prijem Kosova, ali dolaskom novog šefa – Čadeža došlo je do promene načina razmišljanja", navodi se u tekstu.

Ekonomska zona, trgovina

Foto: Shutterstock

Uz zapažanje da se u politički "teškom okviru za približavanje Srbije i Kosova" i "ekonomsko zbližavanje odvija komplikovano", FAZ podseća da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, doneo novi pristup - započeo "energičnu blic diplomatiju klatna između Kosova i Srbije" pod motom "Prvo privreda, pa politika", što je početkom godine rezultiralo "potpisivanjem nekoliko pisama o namerama o uspostavljanju direktnog železničkog i vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, prekinutog još 1999. godine, kao i o završetku auto-puta od srpske do kosovske prestonice".

AZ dodaje da je Čadež neko sa kim se Grenel proteklih meseci više puta sastajao i iznosi zapažanja predsednika Privredne komore Srbije iz tih razgovora i o ulozi američke i evropske diplomatije u rešavanju kosovskog pitanja.

- Čadež ima dobro mišljenje o Amerikancu: On je za mene pravo osveženje. Došao je u Beograd i direktno me pitao: Šta želi privreda? Šta možemo da učinimo da ljudima bude bolje? - navodi FAZ.

Iako se, kako nemački dnevnik primećuje, "suzdržava od direktne kritike Evropske unije, koja godinama pokušava da uspostavi dijalog između Kosova i Srbije", Čadež je vrlo jasan.

"U Evropskoj uniji važi pravilo da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno – što za posledicu ima, da između Kosova i Srbije ništa nije dogovoreno, jer ništa nije moglo da se dogovori", objasnio je Čadež

Čadež smatra da je u ovom trenutku Grenelov pristup u rešavanju faktičkih, suštinskih pitanja efikasan, da je konstruktivno što je u Beogradu i Prištini tražio prvo razgovor sa investitorima i poslovnim ljudima i što želi da se udalji od politike i približi privredi i svakodnevnim pitanjima.

"Bitno je da počnu razgovori – što je Grenelu već pošlo za rukom", ocenio je Čadež. Takav američki pristup, doprineo je, dodaje se u tekstu, da se i EU ponovo više angažuje u regionu što i nije loše.

FAZ naglašava da takav pristup podržava i Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova koji je u razgovoru naveo probleme sa kojima se susreću i kosovski privrednici - netarifne trgovinske barijere kojima su izložene kosovske kompanije, jer Beograd ne priznaje državnost Kosova.

Tako Srbija, prema Rukićiju, ne dozvoljava prolaz na graničnim prelazima kamionima sa registarskim tablicama Kosova, a proizvodima "Made in Kosovo" zabranjuje uvoz i tranzit. To, po njegovim rečima, veoma pogađa kosovsku špeditersku branšu, ometa srpsko-kosovsku trgovinu i izvoz Kosova u treće zemlje.

Povodom teksta u FAZ-u predsednik Privredne komore Srbije se kasno sinoć oglasio na društvenim mrežama izrazivši zadovoljstvo što "dobre vesti o saradnji Srbije i Kosova postaju vesti" u medijima. Zahvalio je "Frankfurter Algemajne Cajtungu", Beratu Rukićiju i Safetu Grdžaliju, sadašnjem i bivšem predsedniku Privredne komore Kosova "na energiji koju ulažu da se zajednički borimo za budućnost naših ekonomija", kao i poslovnim ljudima koje okupljaju dve komore.

"Pre svega, hvala našim poslovnim zajednicama na izdržljivosti da rade u ovakvim okolnostima, u zajedničkom interesu, na međusobnom poštovanju i poverenju, čak i u najizazovnijim političkim vremenima", naglasio je Čadež.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>