• 1

Prva velika investicija u doba korone: Bafet sklopio biznis s gasom od 10 milijardi dolara

"Imali smo novca, ali nismo videli ništa atraktivno"

  • 1
Warren Buffett, Voren Bafet

Foto: Wikimedia/USA International Trade Administration

Fond Vorena Bafeta Berkšir hatavej ušao je u novu investiciju. Daće četiri milijarde dolara za kupovinu kompanije za prenos i skladištenje prirodnog gasa Dominion Energy.

Uključujući preuzimanje duga, ukupni iznos posla je gotovo 10 milijardi dolara. To je prva velika kupovina Berkšira od izbijanja pandemije koronavirusa.

Na svojoj godišnjoj skupštini akcionara. Bafet je otrkrio da je fond skupio rekordnu novčanu zalihu u iznosu od 137 milijardi dolara dok je finansijsko tržište padalo, ali da nisu videli ništa atraktivno za ulaganje.

Za Dominion, ovaj korak je jedan u nizu ka prelazu na komunalno poduzeće koje je fokusirano na proizvodnju čiste energije iz vetra, sunca i prirodnog gasa.

Za Berkšir taj potez uveliko povećava njihov udeo u poslu s prirodnim gasom. Tako će ovaj fond sada kontrolisati 18 odsto svih međudržavnih prenosa prirodnog gasa u Sjedinjenim Državama, u odnosu na trenutnih 8 %.

Prema uslovima transakcije, Berkshire Hathaway Energy kupiće 100% vlasništva u “Dominion Energy Transmission”, kao i gasovode Questar i Carolina, kao i 50% gasovoda Iroquois.

Kupiće i 25% “Cove Point LNG-a”, postrojenja za izvoz, uvoz i skladištenje prirodnog gasa, jednog od samo šest izvoznih terminala za LNG u SAD.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    7. jul 2020 | 22:38

    To je tako tipicno za njih 😏....pre su vodili rat o teritoritalna prava sad su prešli na trgovinskom nivou ( Handelskrieg).Bitno terati protivnika u bankrot, samo što ostatak sveta nece se pokoriti njima.Prirodni gas nije gorivo buducnosti nit je nacin kako se on dobija ekološki.Ne znam sad kako je u Srbiji, ali Nemacka stavlja akcenat trenutno jako na vodonika 1H isti element koji poduhvata 75 % svemira.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>