• 0

"Foto-robot" firme u Srbiji koja će preživeti koronu

Korona je prodrmala čitavu privredu, ali određene industrije ipak ne gube bitku

  • 0
Foto robot firme u Srbiji, korona, Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Malo je industrija i u svetu i kod nas koje se mogu pohvaliti da uspešno prolaze kroz korona krizu i da ne grcaju u vrtlogu neizvesnosti. Ipak, ako pogledamo unazad nekoliko nedelja i meseci, postoje trendovi i pokazatelji u privredi koji jasno ocrtavaju foto robot kompanije koja mi mogla da pregura krizu, ili bar izađe sa manje posledica.

Tumačeći statističke podatke i rezultate istraživanja u kome je anketirano vište stotina kompanija u Srbiji, donosimo vam preduslove koje bi ta kompanija trebalo da ima.

Prema onome što se može zaključiti kada se uzmu svi parametri (broj radnika, delatnost, oblast, planovi, veličina firme...) reč je o mikro preduzeću.

Ta firma je iz oblasti IT industrije ili proizvodnje hrane i pića, odnosno poljoprivrede. Kompanija je svesna značaja digitalizacije i oslonjena je na digitalne modele poslovanja, koristi i digitalna rešenja.

Prilagodila se novonastaloj situaciji i koristi digitalni marketing kao deo strategije oporavka.

Firma prodaje i online. Uključena je u međunarodne lance snabdevanja, što joj olakšava proboj na tržite i konstantno uvodi nove proizvode. Češće planira promene proizvodnog algoritma.

U prethodnom periodu, od pojave korone, ona je poslala deo zaposlenih na rad od kuće, smanjila je i broj  broj radnih sati.

Zaposlila je nove radnike, jer se određeni segment njenog poslovanja znatno uvećao.  Kompanija obavezno vrši procenu rizika klijenata. Planira da se uopšteno posveti boljem upravljanju novčanim tokovima u budućnosti.

Uzela je kredit za likvidnost preko Fonda za razvoj, jer očekuje teškoće u izmirenju obaveza posle prestanka važenja državne pomoći.

Trenutno radi na planu oporavka. A ulaže i u finansijsko savetovanje. Zasada je sačuvala svoje zaposlene.

Kako su pokazali rezultati trećeg ciklusa istraživanja „Zajedno kroz krizu", za oporavak privrede pogođene pandemijom Kovid-19, potrebno je u proseku godinu dana. Kriza je najviše pogodila mikro preduzeća, dok je likvidnost i dalje jedan od ključnih problema sa kojima se firme suočavaju. Opširnije o tome OVDE.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>