• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Masovni štrajk u Buenos Ajresu zbog ekonomskih reformi predsednika Argentine

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izlazak nezadovoljnog naroda na ulice direktno utiče na rad transporta, bankarstva, zdravstva i javnih službi

  • 0
buenos ajres, štrajk Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Samo 45 dana nakon dolaska na vlast novog predsednika, Argentinci su, nezadovoljni šokantnim ekonomskim planovima novoizabranog Havijera Mileja, izašli na ulice Buenos Ajresa na poziv najvećeg i najuticajnijeg opozicionog radničkog sindikata u zemlji.

Štrajk je organizovan zbog nezadovoljstva oštrim ekonomskim reformama i merama štednje koje je uveo Milej, obećavajući da će stabilizovati nacionalnu ekonomiju uzdrmanu inflacijom od 211 odsto i velikim dugovima, prenosi Rojters.

Štrajk je organizovan u koordinaciji moćnog krovnog sindikata Opšta konfederacija rada (CGT), u jeku razmatranja dva velika reformska poteza predsednika Mileja:

  • predloga omnibus zakona i
  • tzv. predsedničkog mega-dekreta o deregulaciji ekonomije.

buenos ajres, štrajk Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
"Prvi rez koji ova vlada pravi je rez na štetu radnika. Njihova reforma rada ima za cilj da ukine radnička prava", izjavio je na glavnom skupu u centru Buenos Ajresa Pablo Mojano, lider moćnog sindikata kamiondžija.

Iako štrajk direktno utiče na sektore transporta, bankarstva, zdravstva i javnih službi, Milejeva vlada je obećala da neće odstupiti od svojih reformskih planova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>