• 0
 ≫ 

Svaka peta kompanija u obećanoj zemlji Balkanaca, strahuje od propasti

 ≫ 

Nešto manja nesigurnost među nemačkim privrednicima vlada u sektoru trgovine

  • 0
Nemačka vlada zgrada nemačke vlade, Rajstag parlament, German Bundestag Reichstag

Foto: Shutterstock

Svaka peta nemačka kompanija ne isključuje mogućnost propasti zbog posledica udara koronavirusa na privredu, objavio je Ifo institut.

Mogli bismo da vidimo talas insolventnosti u narednim mesecima u Nemačkoj – upozorio je istraživač Ifo instituta Stefan Sauer.

Prema rezultatima jedne ankete, Ifo je utvrdio da najveća bojazan od gašenja biznisa među nemačkim kompanijama postoji u sektoru usluga, u kojem 27 posto preduzetnika ocenjuje kako im je dalje poslovanje pod velikim znakom pitanja.

Unutar sektora usluga, prema istom izvoru, najnesigurniji u pogledu daljeg poslovanja su turoperatori (85 posto anketiranih), hoteli (76 posto) i restorani, među kojima 67 posto preduzetnika ne isključuje mogućnost zatvaranja.

Između ostalog više od polovine preduzetnika u metalnoj industriji neizvesnim ocenjuje svoj dalji opstanak na tržištu.

U izveštaju Ifo-a upozorava se i kako visoka neizvesnost vlada i u tekstilnoj, gde 38 odsto preduzetnika ne isključuje mogućnost propasti, papirnoj (28 posto) i industriji kože (27 posto), dok dodatnu zabrinutost izaziva nesigurnost automobilske industrije i njihovih dobavljača među kojima 26 posto poduzetnika upitnim drži dalje poslovanje.

Nešto manja nesigurnost među nemačkim privrednicima vlada u sektoru trgovine (21 posto anketiranih tvrtki strahuje od gašenja), dok je najmanji strah od posledica koronavirusa na privredu u građevinskom sektoru, gde svega dva posto preduzetnika upitnim drži dalje poslovanje.

Ifo ukazuje i na visoku neizvesnost koja vlada u kreativnim i industrijama zabave, gde 55 posto kompanija i samostalnih umetnika i profesionalaca otvorenim ostavlja mogućnost zatvaranja zbog koronavirusa.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>