• 4

Srbija gradi nove jeftine stanove, u igri i plac kod "Ivana Ribara" na Novom Beogradu

Osim stanova za vojsku i policiju, plan je da se projekat proširi i da takve stanove mogu da kupuju i zdravstveni i prosvetni radnici

  • 4
Zorana Mihajlović Foto: Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Zoran Petrović

Izgradnja 1.000 jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Zemunu kod "Lakat krivine" biće završena do kraja 2021. ili početkom 2022, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ministarka je tokom obilaska radova rekla da je pokrenula inicijativu da se projekat proširi i da takve stanove mogu da kupuju i zdravstveni i prosvetni radnici.

- Da li će neki drugim da kupuju jeftine stanove, još pre dva meseca sam uputila inicijativu premijerki koja vodi grupu Vlade Srbije za ovaj projekat stanogradnje. Inicijativa se odnosi upravo na radnike u zdravstvu i prosvetu, da takođe dobiju mogućnost da kupuju ovakve stanove. Nema razloga da to ne uradimo - rekla je Mihajlović.

Ona kaže da je projekat jeftine stanogradnje vrlo važan projekata za sve one ljude koji čuvaju Srbiju i svaki dan se bore sa svima onima koji ih napadaju i sa motkama i noževima, odnosno huliganima svako veče.

I ovim projektom pokazujemo da mislimo na svoje policajce i vojnike, naglasila je Mihajlović.

Trenutno se gradi 625 stanova na kojima su radovi počeli u martu i u junu (vrednost oko tri milijarde dinara), a do kraja jula treba da počne da se gradi još 375 stanova (oko dve milijarde dinara).

- Uz sve probleme koje kao drzava imamo građevinarstvo radi. Sad je građevinska sezona, nikome nije lako, nijednom izvođaču i opet sva gradilišta u Srbiji rade i na njima je angažovanio 5.500 ljudi - rekla je Mihajlović i dodala da se to odnosi na velika gradilišta na kojima se grade autoputevi, stanovi i drugo.

Izrazila je uverenje da ćemo kao zemlja uspeti da sačuvamo zdravlje ljudi, ali i da će građevina pomoći da se održi ekonomija.

Mihajlović dodaje da svih 1.000 stanova mora da bude gotovo do kraja 2021. ili početkom 2022. godine i da nema kažnjenja ni u drugim gradovima gde se prave jeftini stanovi.

V.d. direktora Građevinske direkcije Srbije Mirko Petrović rekao je da će, prema ugovorenim rokovima, prva faza izgradnje stanova biti završena do kraja 2021. godine, druga u martu i treća u maju 2022.

- Stanova ima svih struktura. Pojavila se potreba i interesovanje za većim stanovima i u skladu sa tim ćemo i u narednim fazama graditi - rekao je on.

Kaže da se u Zemunu radovi realizuju u tri faze: 250 stanova u prvoj, u drugoj 375 i u trećoj 375.

U celoj Srbji imamo svaki dan između 1.100 i 1.200 radnika, rekao je on i dodao da se trude da održe predviđenu dinamiku radova.

Navodi da se trenutno sa gradskim vlastima radi na određivanju i drugih lokacija za gradnju jeftinih stnova, kao i da je nekoliko u igri: Novi Beograda kod Ulice Doktora Ivana Ribara, Zemun Polje i Ovča Banja.

Tehnički direktor kompanije Sameks grupa, koja je izvođač radova, Dalibor Čučak rekao je da rade na stanovima ukupne bruto površine blizu 20.000 kvadrata, te da su u naselju predviđeni parking prostori, igrališta za decu i drugi sadržaji.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    13. jul 2020 | 13:02

    A mi obicni mucenicu kod privatnika sto radimo sta cemo mi?da placamo kvadrat po 2000e?Sram vas bilo bre vise!!!posle se pitate zasto omladina odlazi!!!

  • bor

    13. jul 2020 | 13:37

    hoce uskolo cela Srbija da zivi u Beogradu

  • Ceca

    14. jul 2020 | 19:36

    Bravo.Svaka Vam čas što mislite na druge.A za nas koji smo rodjeni u Beogradu - ništa.Niko ne misli na nas.Mi smo ugroženi i najmanje imamo prava,a rodjeni u Beogradu.Četri puta podnosim za socijalne stanove i uvek sam odbijena.Strašno i žalosno😞😞😞 30 godine živimo privatno,jer nemamo svoj krov nad glavom.Svaka čast i presedniku i državi😢😢😢

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>