• 6

Znate li koja zemlja je najveći dužnik? Njihov dug je 300% BDP-a, i šta će Belgija na toj listi?

Za pojedine zemlje će te se iznenaditi kada uporedite odnos duga i BDP-a

  • 6
Najveci duznici na svetu , Biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Najveći dug među državama sveta u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Države, ali kada se posmatra odnos javnog duga prema BDP-u, onda je na čelu ove liste Japan sa udelom duga u ekonomskom proizvodu od 283%, prema podacima sa portala US Debt Clock.org.

Američki državni dug trenutno je težak 26,5 milijardi dolara i procentualno odgovara iznosu od 100,5% BDP-a.

S druge strane, nacionalni dug Japana je nešto veći od 12 milijardi dolara, dok je vrednost domaćeg proizvoda oko 4,3 milijardi dolara , zbog čega se "zemlja izlazećeg sunca" smatra najzaduženijom na svetu.

Kina, druga najveća svetska ekonomija vredna približno 13,7 milijardi dolara, ima dug od oko 7,3 milijardi dolara, koji čini 53% BDP-a.

Kada je reč o evropskim zemljama, najveći teret javnog duga u odnosu na ekonomski proizvod ima Grčka. Njen dug iznosi nešto manje od 450 miliona dolara, što čini 220% BDP-a.

Sledi Italija sa dugom od 3 mlrd USD, koji je jednak kao 158% BDP-a, prati je Portugalija sa koeficijetnom duga prema bruto proizvodu od 156% a, na opšte iznenađenje, u ovom društvu se nalazi i Belgija sa udelom duga od 128% u BDP-u.

Lokomotiva evropske ekonomije, Nemačka, takođe je značajno povećala nacionalni dug, koji sada iznosi oko 81,6% BDP-a, francuski dug je premašio vrednost godišnje domaće proizvodnje i iznosi 116%, a slična je situacija i sa Veikom Britanijom, čiji dug čini 105,5% BDP-a.

Prema podacima sa ovog portal, koji u realnom vremenu prati promene stanja dugova 30 svetskih država, najniže učešće javong duga u BDP-u imaju Saudijska Arabija i Rusija, 15,7%, odnosno 19,3%, respektivno.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa Tomašević

    Ahahahahahahaha zanima me samo koji šampion vam je pisao ove vesti bez imalo ali imalo mozga BDP Kine je 13 Triliona dolara to je samo jedna zemlja za koju sam proverio a i ostali podaci su bolesno netačni...

  • Fircoje

    Nije problem ko koliko duguje, nego je bitno dali onaj koji duguje moze da servisira dug.

  • dr.

    A koliko je Srbija Duzna

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke