• 26

I po Evrostatu u Srbija najbolja u prvom kvartalu. Vučić: Napred, Srbijo!

Po stopi privrednog rasta, Srbija je najbolja u regionu

 • 26
Aleksandar Vučić, grafika

Foto: Nikola Tomić, Shutterstock, Evrostat

Srbija je, prema izveštaju Eurostata, najbolja po stopi ekonomskog rasta u prvom kvartalu 2020. godine, a tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje "Napred, Srbijo !".

 
 
 
View this post on Instagram

Napred Srbijo! - Srbija je, po izvoru Eurostata, najbolja po stopi ekonomskog rasta u prvom kvartalu 2020. godine.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vest o izveštaju Eurostata objavljena je na instragram profilu „budućnostsrbijeav“, uz grafikon Eurostata, na kojem su zemlje rangirane po stopi rasta BDP.

Šta piše u izveštaju?

Srbija je sa stopom rasta bruto domaćeg proizvoda od 5 odsto u prvom kvartalu ove godine ostala evropski šampion prema ažuriranom pregledu Evrostata, u kojem je došlo do izmene podataka i mesta na rang listi za mnoge od 36 evropskih ekonomija.

Na najnovijoj listi evropske statističke službe, Srbija čvrsto drži mesto broj 1, a prate je Irska i Turska s rastom od po 4,5 procenata.

U vrh tabele probile su se Rumunija i Crna Gora sa stopama rasta od po 2,7 posto, ispred Litvanije i Bugarske čije su privrede u prva tri meseca porasle za po 2,4 procenta.

Hrvatska se nalazi na 15. poziciji sa stopom rasta od 0,3 odsto, Severna Makedonija je 17. s rastom od 0,2 procenta, dok je Slovenija na mestu broj 33 sa padom BP-a od 3,4 posto.

Na začelju tabele su Španija i Francuska s padom BDP-a u prvom tromesečju od po 4,1 i 5,0 posto, respektivno.

Podsetimo, i prema objavljenim podacima Evropske Komisije (EK)Srbija je ostvarila rast GDP od 5% u prvom kvartalu 2020.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Imenjak

  I red je da budemo jednom na vrhu nekada je dinar bio uz rame Svajc franku nismo mi maciji kasalj samo nema vise apanja i odma ima para

  2
  1

  Podelite komentar

 • Gasa

  Jeeeeee

  1
  0

  Podelite komentar

 • Darko007

  Rast BDP u jednom mesecu ili u jednom kvartalu nema veliki uticaj na život ljudi. Život ljudi zavisi od toga kako ce da raste BDP u periodu od nekoliko godina. Prosečan rast od 2012 do kraja prošle godine bio je 2,1% i to je od šesnaest zemalja centralno-istočne Evrope pretposlednji rast.

  7
  2

  Podelite komentar

Google preporuke