• 11

Nemci rešili da ugase fabriku u Hrvatskoj i prebace je u Kragujevac: Tragikomika ili poslovna odluka

Postoje uslovi koji dikiraju profit, odnosno to gde je povoljno okruženje za investicije

  • 11
shutterstock161565866.jpg "Meggle se bavi biznisom, ne spasavanjem županije"/shutterstock

Jedna poslovna odluka Megglea dovela je do tragikomičnih izjava po Slavoniji koje neodoljivo podsećaju na "Malo misto" Miljenka Smoje. Ukratko, Meggle je odlučio da zatvori fabriku u Osijeku i proizvodnju prebaci odnosno nastaviti u Kragujevcu i Bihaću, piše Index.

Portal to objašnjava da je "neki finansijski stručnjak nemačkog koncerna koji vrti milijarde zaključio kako je jeftinije proizvoditi mlečne proizvode u gradu poznatom po jugoslavenskoj proizvodnji automobila, i da je uz carinu za uvoz u Evropsku uniju, pa time i Hrvatsku, Meggle u Hrvatskoj nije isplativ".

Stvari su u kapitalizmu prilično jasne, ako nešto donosi gubitak, onda se to rekonstruiše ili zatvara, koncern nije humanitarna organizacija. A kažu bolji poznavaoci - Meggle neke novce iz hrvatskog pogona nije video godinama, piše dalje portal.

Tamošnja politika se sada umešala, a Index dalje piše da međunarodni koncern gasi fabriku što je u njihovim merilima samo jedna mala poslovna odluka.

Ukazuju da političare čak i ne treba kriviti, jer "oni jednostavno ne razumeju". Index dalje pobraja saopštenja i sve reakcije ali svodi se na ocenu da u ovom trenutku nije važno šta vlasi misle o potezu jedne kompanije.

- Zašto bi iz Meggle razgovarali sa vlastima? Oni će sami jako dobro oceniti koji grad, opština, županija ili država nudi podsticajne uslove, a koji ne. To što su ocenili da Osijek potrebno okruženje ne nudi, a Kragujevac nudi - e to je nešto što bi župana trebalo zabrinuti. Celi problem ove priče je to što su Kragujevac i Bihać po proceni menadžera bolje okruženje za razvoj mlekarske industrije od Osijeka. To je problem župana - navodi autor teksta na Indeksu.

Ističe da su sve države Evrope igralište za takve kompanije. Osijek, Kragujevac ili Maribor, njima je potpuno svejedno - ide se tamo gde će se kapital bolje nazidati. Gde će više zaraditi.

- Na nama je naravno da stvorimo okruženje, da omogućimo da proizvodnja u Slavoniji bude konkurentnija od proizvodnje u Srbiji ili Bosni. To je jedino što preduzentike zanima. Ni radna mesta, ni tradicija, ni zove li se grad Osijek ili Kragujevac.

Samo gde računica govori da se više isplati raditi. A da bi ta računica bila dobra, porezi moraju biti manji. Županija bi tu najviše mogla pomoći da se zajedno sa svim ostalim županijama - samoukine - navodi se u tekstu, odnosno kolumni Gorana Vojkovića.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    17. jul 2020 | 20:46

    Isterati iz Srbije i onogo koji ih dovodi u Srbiju !

  • Dragan

    17. jul 2020 | 20:26

    Pa normalno kad ovde za iste pare ima 3 radnika.

  • Treba nas jebati

    17. jul 2020 | 20:31

    Plata i cena mleka... Naravno da ce kod nas mleko duplo jeftinije, plate za 20-30% manje... Niko nije mutav

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>