• 2

Koliko pregovori u EU o budžetu i fondu za spas imaju uticaj na Srbiju?

Dogovor svi moraju da čekaju

  • 2
biznis, računica, štednja, evri, pare, novac, devize,

Foto: Shutterstock

biznis, računica, štednja, evri, pare, novac, devize,

Foto: Shutterstock

Lideri EU 27 već četiri dana pokušavaju da dođu do dogovora o zajedničkom budžetu i fondu za oporavak koji zajedno čine ”paket ”za finansiranje Unije od 2021 do 2027. godine.

Zemlje članice u pregovorima su fokusirana na različite nacionalne interese, ali veličina paketa i sistem njegove raspodele utiče i na sredstva koja su namanjena Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana prvenstveno kroz EU Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

Evropska komisija u maju ove godine predstavila svoj plan za do sada najveći EU višegodišni budžet od 1.100 milijardi evra i Instrument za oporavak od posledica pandemje COVID19 od 750 milijardi evra.

Obrazloženje Komisije za finasijski paket od 1.850 milijardi evra bilo je da EU treba vanredno ambiciozno finasiranje u narednom periodu kako bi se izborila sa posledicama koje je kriza korona virusa proizvela, ali i dalje proizvodi na evropsku ekonomiju.

Istovremneo, Evropska komisija je predvidela i raspodelu novca iz ovog ”povećanog budžeta” pri čemu je za potrebe finansiranja IPA III namenjenog zemljama u procesu pritupanja predložila 14,5 milijardi evra za naredni sedmogodišnji period.

U pitanju je povećanje preko tri milijarde evra u odnosu na prethodni sedmogodišnji period kada je za IPA II bilo izdvojeno 11, 7 milijardi evra.

Novac koji EU izdvaja za Instrument finasiranja zemlja u procesu pristupanja nalazi se u okviru programa ”Susedstvo i svet” za koji koji je ovoga puta predviđeno izdvajanje od 9, 2 procenta ukupnog budžeta EU.

Ovim programom obuhvaćeno je finasiranje zajedničke spoljne i bezbednostne politike EU, humanitarna i razvojna pomoć, instrument za zemlje iz severnog susedstva, instrument za zemlje iz procesa pritupanja, fondovi za demokratiju, mir i stabilnost i sl.

evro evri euro metalni novac kovanica kovanice

Foto: Pixabay

Dodatno za ove programe koji pokrivaju rad spolje službe EU iz Instrumenta za oporavak je prviđeno još 2,1 procenta, što bi ukupno moglo da bude oko 118 milijardi evra.

Prošli EU budžet za period od 2014 do 2020. godine za spoljne poslove izdvojio je tek 6 procenta zajedničkog budžeta od tadašnjih ukuno 1087 milijardi evra što je iznosilo 66 milijardi evra.

Sama ovakva raspodela i gotovo duplo povećanje sredstava za potrebe finasiranja spoljnopolitičkih delatnosti EU, odakle dolaze i sredstva za IPA, trebalo bi da bude dvoljna da podrži predlog Komsije o povećanju fonda koji će u narednom periudu biti dostuapn za reformske procese na Zapadnom Balkanu.

Komesar za proširenje Oliver Varheji najvio je da će zemljama sa Zapadnog Balkna na raspolaganju biti i Evropski fond za održivi razvoj u visini od 96, 4 milijarde evra uključujući i 10, 5 milijardi evra garancija za saniranje ekonomskih posledica COVID19 što su sredstva koja bi trebalo da budu povučena iz novog Evropskog instrumenta za oporavak.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u pokušaju postizanja konsenzusa među zemljma članicama samnjio ukupnu sumu zajedničkoh budžeta sa predloženih 1100 milijardi evra na 1074 milijarde.

Istovremeno, u Briselu navode da će programi koji su budžetskim smanjenjem pogođeni biti nadoknađeni iz Instrumenta za oporavak.

U trenutku dok zemlje članice pregovaraju ne može se tačno znati koji će biti ukupan obim sredstava koji će EU imati na raspolaganu u narednom sedmogodišnejem periodu, ali ni kako izgleda konačan raspodela tog novca po EU programa.

Onoga trenutka kada se dogovor postigne, Srbija će znati sa kolikom EU pomoći će moći da računa do 2027. godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    20. jul 2020 | 23:10

    Gledaj Srbijo, zato ti nisi u Briselu na ovakvom skupu i da dobijas milijarde, nego.... Da se ekonomski razvijaš kao oni, da prosečna plata u Srbiji bude 1000 eura, da tvoj narod zivi kao svi ti narodi, da nema penzionera sa penzijom od 30.000 dinara, vec 500 eura, sa živi dostojanstveno, kao oni.... Da tako bi trebalo da bude......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>