• 2

Kako tačno izgleda raspodela kase EU: Ko će dobiti koliko para?

EU lideri su do dogovora došli posle maratonskih pregovora koji su ušli u peti dan

  • 2
Novac, evri, budžet

Foto: Shutterstock

Lideri EU 27 postigli su rano jutros, posle maratonskih višednevnih pregovora, dogovor o višegodišenjem zajedničkom budžetu i fondu za opravak.

Ukupan iznos paketa za oporavak je 1.824 milijarde evra, od čega se 1.074 miljarde nalazi u okviru zajedničkog budžeta za period od 2021. do 2027. godine.

Kako će ići novac?

Konačni dogovor predvideo je i raspodelu sredstava iz budžeta po oblastima počev od Kohezionog fonda za koji je izdvojena najveća suma od 322 milijarde evra, preko fonda za Obnovljive izvore i zivotnu sredinu (240 milijardi evra), Jedinstveno tržište inovacije i digitalizacija (132,7 milijardi evra), fond za Migracije i upravljanje granicama (22,6 milijarde evra), Odbrana i bezbednost (13,1 miljardi evra), Javna adminstracija (73,1 milijarde evra ) i fond za Susedstvo i svet (98,4 milijarde evra).

U okviru fonda za Susedstvo i svet nalazi se i istrument pretpristupne pomoći za Srbiju u druge zemlje u prcesu evroinetgarcija za koji je u narednih sedam godina namenjeno 12,5 milijardi evra.

U prethodno budžetskom periodu za IPA fondove je bilo izdvojeno 11,7 milijrdi evra.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke