• 2

Maleno ostrvo ni iz čega iznedrilo radna mesta: Vitezovi na konjima dočekuju goste u ovom maniru

Moderni konjanici nose važne poruke, u borbi protiv korona virusa, i tako zarađuju za život

  • 2
Ostrvo Grotland, Švedska

Foto: Wikimedia/Arild Vågen

Švedska je po mnogo čemu neobična zemlja, pa se tako istakla i već početkom pandemije Covid-19, jer je odbijala da uvede karantin. Vlasti su "igrale na kartu" lične odgovornosti, škole sunesmetano radile, kao i firme, uslužni objekti.

Ipak, izbegavanje karantinskih mera svakako ne znači da ova skandinavska zemlja nije marila za virus korona. S druge strane, malo ko je verovao da ćemo sredinom jula i dalje pričati o koroni, i to sa većom dozom opreza.

Ekonomija, međutim, ne može da stane, a turizam se kao grana trudi da opstane svuda gde je moguće. Možda strani posetioci nisu ovogodišnje "rešenje" za finansijske probleme mnogih gazda apartmana ili vlasnika hotela, ali domaći turizam takođe ima veliki potencijal.

Recimo, ostrvo Gotland u Švedskoj je popularno odmaralište koje tokom leta posećuju i švedski i strani turisti. Uprkos pandemiji, ono nema nameru da "stane", a lokalno stanovništvo ima kreativne načine da edukuje turiste koji dolaze o važnosti zaštite i prevencije.

One koji dolaze trajektom u Visbi na Gotlandu, smeštenom u Baltičkom moru, dočekuju vitezovi s važnim porukama: o tome kako se ponašati u skladu s merama, kao što je držanje fizičke distance. Moderni vitezovi su obučeni u uniforme koje liče na srednjevekovnu odeću, i pripadaju društvu Torneamentum.

Covidriddare på kryssningskajen i Visby Nu är vi igång! Region Gotland, näringslivet och Riddarsällskapet Torneamentum informerar om coronaviruset och vad vi kan göra för att minska smittspridningen. Idag var första uppdraget att välkomna besökare på kryssningskajen. Läs mer: www.gotland.se/107754Posted by Region Gotland on Понедељак, 20. јул 2020.

 

 

Ovo je njihov novi "posao", za koji su ih angažovale lokalne vlasti i poslodavci.

Vitezovi na konjima obilaze popularna turistička mesta i plaže, noseći transparente na kojima su ispisane poruke o važnosti držanja distance, pranja ruku i samoizolacije, ako se pojave simptomi Covida-19.

Jedan lekar iz pomenutog mesta smatra da je ovo dobar način da se ljudima privuče pažnja, budući da se tokom leta svi opuste. Osim toga, ovako je turistički boravak ili odmor u Švedskoj zanimljiviji. Na Gotlandu se, inače, tradicionalno održavaju viteški turniri i druga takmičenja.

Njegov glavni grad, Visbi, nalazi se na listi Svetske kulturne baštine, a samo ostrvo je oko 100 km udaljeno od kopna. Sasvim očekivano, broj zaraženih na Gotlandu  je manji od onog zabeleženog na kopnu, ipak, dolazak turista je pomalo probudio strah kod lokalaca.

Video: Bili smo i uverili smo se: Grčko ostrvo na kojem turiste iz Srbije dočekuju kao bogove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>