• 0

Švajcarac pojede 10 kg čokolade godišnje, ali tokom krize štedi. To je srozalo profit vodećem igraču

Prodaju su posebno pogodila ograničenja u maloprodaji i privremeno zatvaranje oko 500 Lindtovih objekata u vreme Uskrsa

  • 0
čokolada

Foto: Pixabay

Možda je čokolada Švajcarcima ne vrhu liste prioriteta, ali ostatak sveta ne misli tako. U jeku pandemije i rastuće kupovine, kako u radnjama tako i onlajn, kupci su radije pravili zalihe osnovnih namirnica.

Iako smo mislili da ova, mnogima najdraža poslastica, staje "rame uz rame" sa "hranom za svaki dan", ispostavilo se da baš i nije tako. Tek onda, kada su rafovi širom sveta ponovo bili puni, ljudi su mogli da se opuste i kupuju neesencijalne namirnice.

Ovih dana, u Britaniji je pomama za sokovima i biskvitima, jer je rad od kuće i dalje prisutan u velikoj meri. Ipak, čokolada je pretrpela mnogo, a samim tim i njen vodeći proizvođač iz Švajcarske - Lindt.

Naime, kompanija "Lindt & Spruengli" očekuje pad obima prodaje u 2020. od 5 do 7 posto, što je posledica zatvaranja prodavnica. Iako je onlajn prodaja porasla, ljudima čokolada nije bila prva na pameti.

Iz pomenute kompanije kažu da oporavak očekuju 2021. godine, a oni svakako da nisu jedini. Svi proizvođači čokolade se suočavaju sa slabijom potražnjom. Konkretno Lindt, svoje procene o oporavku temelji na pretpostavci da više neće biti velikih zatvaranja i nada se masovnoj kupovini oko Božića.

U prvoj polovini ove godine Lindt je beležio pad organske prodaje za 8,1 posto, na 1,53 milijarde švajcarskih franaka, dok je neto dobit pala na 19,7 miliona franaka, u odnosu na 88,1 milion - evidentiran u istom periodu 2019.

Prodaju su posebno pogodila ograničenja u maloprodaji i privremeno zatvaranje oko 500 Lindtovih objekata u vreme Uskrsa, koji je tradicionalno najpogodniji za zaradu, zbog čuvenih zeka i figurica od čokolade.

Inače, prema pisanju magazina Forbs, najviše čokolade se godišnje pojede u Švajcarskoj. Zatim slede Nemačka, Irska, Velika Britanija, Norveška, Švedska, Australija, Holandija, SAD, Francuska.

Video: Ova saksija krije najslađu tajnu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke