• 0

Švajcarac pojede 10 kg čokolade godišnje, ali tokom krize štedi. To je srozalo profit vodećem igraču

Prodaju su posebno pogodila ograničenja u maloprodaji i privremeno zatvaranje oko 500 Lindtovih objekata u vreme Uskrsa

  • 0
čokolada

Foto: Pixabay

Možda je čokolada Švajcarcima ne vrhu liste prioriteta, ali ostatak sveta ne misli tako. U jeku pandemije i rastuće kupovine, kako u radnjama tako i onlajn, kupci su radije pravili zalihe osnovnih namirnica.

Iako smo mislili da ova, mnogima najdraža poslastica, staje "rame uz rame" sa "hranom za svaki dan", ispostavilo se da baš i nije tako. Tek onda, kada su rafovi širom sveta ponovo bili puni, ljudi su mogli da se opuste i kupuju neesencijalne namirnice.

Ovih dana, u Britaniji je pomama za sokovima i biskvitima, jer je rad od kuće i dalje prisutan u velikoj meri. Ipak, čokolada je pretrpela mnogo, a samim tim i njen vodeći proizvođač iz Švajcarske - Lindt.

Naime, kompanija "Lindt & Spruengli" očekuje pad obima prodaje u 2020. od 5 do 7 posto, što je posledica zatvaranja prodavnica. Iako je onlajn prodaja porasla, ljudima čokolada nije bila prva na pameti.

Iz pomenute kompanije kažu da oporavak očekuju 2021. godine, a oni svakako da nisu jedini. Svi proizvođači čokolade se suočavaju sa slabijom potražnjom. Konkretno Lindt, svoje procene o oporavku temelji na pretpostavci da više neće biti velikih zatvaranja i nada se masovnoj kupovini oko Božića.

U prvoj polovini ove godine Lindt je beležio pad organske prodaje za 8,1 posto, na 1,53 milijarde švajcarskih franaka, dok je neto dobit pala na 19,7 miliona franaka, u odnosu na 88,1 milion - evidentiran u istom periodu 2019.

Prodaju su posebno pogodila ograničenja u maloprodaji i privremeno zatvaranje oko 500 Lindtovih objekata u vreme Uskrsa, koji je tradicionalno najpogodniji za zaradu, zbog čuvenih zeka i figurica od čokolade.

Inače, prema pisanju magazina Forbs, najviše čokolade se godišnje pojede u Švajcarskoj. Zatim slede Nemačka, Irska, Velika Britanija, Norveška, Švedska, Australija, Holandija, SAD, Francuska.

Video: Ova saksija krije najslađu tajnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>