• 1

Bogati kupuju državljanstva i beže u korona-free destinacije, a ovo je presudno za odabir zemlje

Oko 1,2 miliona evra košta državljanstvo za bračni par na Malti

  • 1
Jamajka, Tajland, Hrvatska

Prirodne lepote Tajlanda / Foto: Shutterstock

Malo ko je očekivao da će se korona ovako dugo i ozbiljno uvući u sve pore društva, a čak i oni koji imaju mnogo novca, kojim rešavaju razne životne probleme, sada ne znaju šta da rade. Kuda otići, gde je bezbedno, kako funkcionisati normalno?

Ova kriza je sve dočekala na "krivoj nozi", pa čak i one koji su uglavnom pripremljeni. Ako bi sledeći put bogataši ponovo došli u situaciju da budu u karantinu, želeli bi da imaju mogućnost da se sklone na sigurno, izolovano mesto, okupano suncem i bogato plažama.

Sudeći prema pisanju Blumberga, jedna od primamljivih destinacija je i Novi Zeland, koji je uspešno odgovorio na korona krizu. Imućni žele da se okrenu programima koji podrazumevaju državljanstvo ili prebivalište, u zamenu za ulaganje u zemlju u koju su došli.

Na primer, možete da steknete pravo na život, rad i učenje na Novom Zelandu ako učestvujete sa, recimo, 2 miliona USD. Sve zavisi od vrste boravišne vize, potrebne za zemlju koju odaberete. Oko 1,2 miliona evra, uključujući kupovinu imovine, košta državljanstvo za bračni par na Malti.

Ovo je, kažu stručnjaci, njihov plan za vanredne situacije. Više nije reč o pojedincima, već o porodicama koje se javljaju kompanijama stručnim za "kupovinu državljanstva ili boravišnih viza". U prva četiri meseca ove godine, potražnja za tim uslugama je skočila za 49 odsto, u poređenju s istim periodom 2019.

Onih koji žele da podnesu zahtev za novo državljanstvo ili boravišnu vizu, sada je za 22 % više.

Bogate, međutim, ne zanimaju samo karipska ostrva gde mogu da se izoluju na peščanim plažama. Oni traže i Australiju, Novi Zeland, zemlje koje su neočekivano dobro odreagovale na Covid-19. Njima je sada o presudnog značaja to kako se neka država ponašala tokom pandemije i kako je vlada pristupila svemu.

Interesovanje za portugalski program prebivališta povećalo se poslednjih meseci, zbog relativno malog broja zaraženih korona virusom. Ova zemlja u tome vidi šansu: bogati bi mogli da oporave tržište nekretnina. Za dobijanje drugih pasoša ili prava boravka potrebno je vreme - najmanje tri meseca za karipske programe. Još duže se čeka Evropska unija.

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rile

    Ti bogati uništavaju svet, zarad kapitala. Oni neprezaju za ništa samo im je novac u glavi. Moje komšije od ranog jutra muziku do kasno u noć. Lepo im je.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke