• 2
 ≫ 

Ilon Mask je upravo postao peti najbogatiji čovek na svetu!

 ≫ 

Od marta, njegovo bogatstvo se utrostručilo

  • 2
Elon Musk, Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask je sada peti najbogatiji čovek na svetu, "težak", 74 milijarde dolara.

Mask je upravo uvećao svoje bogatstvo jer vrednost akcija Tesle i dalje rastu. Dostigle su cenu od 1.643,00 dolara, što je 300 odsto više od januara 2020. godine.

Sada, Tesla motors vredi više od Dženeral motorsa, Forda, BMW-a ili Ferarija. Nadmašio je svakog rivala i postao  najvredniji svetski proizvođač automobila.

Upitan o svom bogatstvu, Teslin osnivač Mask je rekao: '"Zaista me nije moglo manje brinuti. Ti  brojevi se povećavaju i padaju, ali ono što je zaista važno jeste stvaranje odličnih proizvoda koje ljudi vole".

Mask je je imao nešto manje od 25 milijardi dolara u martu i stajao je 31 mestu Forbsove liste bogatih. Od tada se njegovo bogatstvo utrostručilo.

Sada zaostaje za samo osnivačem Fejsbuka Markom Zakerbergom, koji je četvrti najbogatiji, Bil Gejtsom, Bernardom Arnaultom i Džefom Bezosom.

Investitori širom sveta, veruju u misiju kompanije da povede automobilsku industriju u budućnost sa baterijama, uložili su svoj lični novac, a ponekad i penzione fondove svojih roditelja, u Teslu i dobili lepe nagrade.

Akcije Tesle uskoro u indeksnoj korpi S&P 500?

 

Akcije Tesle mogle bi uskoro da uđu u indeksnu korpu S&P 500, mada se uključenje ne sprovodi automatski čak ni uz celogodišnju profitabilnost kompanije. Tesla planira da večeras, nakon zatvaranja berze na Volstritu, objavi rezultate poslovanja za drugo tromesečje, pa su sve oči su tržišnih aktera i investitora danas uprte na finansijske pokazatelje kompanije u tom periodu.

Razlog za to leži u činjenici da bi, po Opšte privaćenim računovodstvenim standardima (GAAP), objava da je kompanija ostvarila profit četvrto tromesečje uzastopno značila da proizvođač električnih automobila u vlasništvu Ilona Maska ispunjava uslove da se pridruži indeksnoj korpi najlikvidnijih akcija S&P 500.

Sve su prisutnije spekulacije da će kompanija to dostići - profitabilnost u celoj godini - budući da je Tesla početkom jula prijavio rekordan broj isporuka automobile.

Ove spekulacije je podgrejao i sam Mask, koji je u imejlu upućenom zaposlenima nagovestio da postoji šansa da kompanija ostvari kvartalnu dobit.

Uključenje u indeks zasnovano je na kvantitativnim i kvalitativnim faktorima.

Kompanije moraju da imaju sedište u SAD-u i da se kotiraju na Njujorškoj, Nasdak ili Cboe berzi. Takođe moraju da imaju tržišnu kapitalizaciju iznad 8,2 milijarde dolara i da iskazuju dobit tokom četiri uzastopna tromesečja, prema američkim Opšteprihvaćenim računovodstvenim principima (GAAP).

Ipak, čak i ako kompanija ispuni ove kriterijume kao i ostale odredbe, to ne garantuje da će biti uključena u indeks. Odbor za indekse se sastaje svaka tri meseca, a naredni sastanak treba da održi trećeg petka u septembru.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. jul 2020 | 19:14

    Svi su unovcili Teslu,njegovo ime nekima je donelo milijarde,samo mi jos nismo svesni velicine njegovog prezimena,tako mi se prepucsvsmo sa hrvatima ciji je Tesla a treca strana vrlo mudro iskoristila,to je inace tako u zivotu

  • Lion

    23. jul 2020 | 03:11

    Svaka mu cast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>