• 0

Tramp napada Kinu, međutim, njegove kompanije kupile su 8 tona kineske robe

Tramp, doduše, kaže da je vođenje poslovnog carstva prepustio sinovima, ali se nije u potpunosti odrekao kontrole nad kompanijama koje sada šuruju s Kinom

  • 0
Donald Tramp maska koronavirus korona virus

Foto: Tanjug/AP

Prema analizi carinskih podataka, firme Donalda Trampa uvezle su u od prošlog jula više od osam tona kineske robe. Predsednik Tramp vrlo se oštro odnosi prema Kini i govori da će od njegovih trgovinskih pregovora s Kinom profitirati svaki Amerikanac. Čak i ako imovina u Trampovom vlasništvu i dalje daje veliki doprinos trgovinskom deficitu sa zemljom s kojom se svađa. Više od 6 tona kineskih stolova isporučeno je Trump International hotelu u New Yorku.

Istog dana Tramp je tvitnuo "mi dobro radimo u pregovorima s Kinom". Pošiljka od dve tone drvenih i staklenih vitrina stigla je u Trump National Golf Club Los Angeles iz Šangaja pre samo dva meseca. U međuvremenu Tramp sve više progoni Kinu oko pandemije koronavirusa. Tvituje o nesposobnosti Kine i optužuje ih za "masovno ubijanje" širom sveta, dva dana nakon što su vitrine i komode stigle u LA.

Tramp, doduše, kaže da je vođenje poslovnog carstva prepustio sinovima, ali se nije u potpunosti odrekao kontrole nad kompanijama u kojima ima udele. Uvoz kineske robe u suprotnosti je s ekonomskim nacionalizmom njegovog slogana Make America Great Again. I preference kompanija koje nose Trampovo ime razlikuju se od onih na koje je pozvao američke izvršne agencije.

2017. naredio je da savezne agencije moraju da kupuju američku robu, a 2019. godine pojačao je poruku izdavši nalog o kupovini američke robe za infrastrukturne projekte. Iste godine potpisuje nalog o maksimiziranju upotrebe, robe, proizvoda i materijala američke proizvodnje. Kineske kupovine Trampovih kompanija u suprotnosti su i s porukama članova njegovog kabineta koji upozoravaju Amerikance na oprez u poslovanju s Kinom.

Tramp u poslednje vereme nije zainteresovan za drugu fazu trgovinskog sporazuma.

- Kina vrlo dobro radi na suzbijanju virusa - napisao je. - Amerika ceni transparentnost i kineske napore - Usput je na svemu zahvalio kineskom predsedniku.

Kada je potpisao prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom obećao je da će podsticati ekonomsku sigurnost i ispraviti nepravde iz prošlosti. Nije jasno hoće li Kina ispuniti obaveze iz prve faze i kupiti dodatnih 200 milijardi dolara američke robe i usluga.

Inače, trgovinski rat s Kinom koštao je Ameriku 300.000 radnih mesta, prema podacima od prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke