• 0
 ≫ 

Fond za oporavak stabilizovao evro, zlato sve bliže svojoj rekordnoj ceni

 ≫ 

Izgleda da se Turci ne zadužuju u bankama za džabe: kupuju zlato, jer veruju da je samo ono sigurna luka

  • 0
Srbija od 2005. ne prodaje zlato

Foto: Pixabay

Azijske akcije su danas skliznule sa najvišeg nivoa u poslednji šest meseci, jer su kinesko-američke tenzije nagrizle optimizam koji je na tržištima vladao ove nedelje.

Evro se zadržao prema dolaru na 21-mesečnom maksimumu, a cena zlata se približava rekordnom nivou.

U fokusu investitora je bilo trgovanje valutama, pri čemu je evro dostigao najvišu vrednost od kraja 2018. pod uticajem dogovora lidera Evropske unije o fondu za oporavak, javlja Rojters.

Jedinstvena valuta je zaključena na azijskom trgovanju na 1,1611 dolara, ojačavši za 1,6 procenata na nedeljnom nivou, dok je istovremeno došlo do rasprodaje dolara, koji je ove nedelje pao za 1,4 posto u odnosu na korpu valuta.

Dolarski indeks se spustio na 94,645 poena i na putu je da zabeleži petu uzastopnu sedmicu gubitka.

Na tržištima kapitala je zavladala zebnja pošto je Peking obećao da će istom merom uzvratiti Vašingtonu koji je naložio zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu, što je izazvalo spekulacije da bi trgovinski sporazum između dve države mogao da bude u opasnosti.

Kina SAD konzulat

Tenzije ne prestaju / Foto: Tanjug/AP

Kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je, kao meru odmazde, dalo nalog Sjedinjenim Državama da zatvore svoj konzulat u Čengduu.

To je rezultiralo padom kineskog indeksa najlikvidnijih akcija za 2,9 odsto, mada na nedeljnom nivo još uvek beleži dobitak od 0,5 procenata.

Rast broja nezaposlenih u SAD, debata u Kongresu o novom paketu stimulativnih mera, i informacije da se Epl suočava sa istragama u više saveznih država po pitanju zaštite potrošača - poljuljale su raspoloženje na Njujorškoj berzi.

Sve to je uticalo da zlato, kao sigurno utočište, još jače zablista u očima investitora. Ovaj plemeniti metal je zaključio trgovanje na cenovnom nivou od 1.886 dolara po unci, ojačavši za nedelju dana za 4,2 procenta.

Sada beleži najviši nivo od septembra 2011, i sve je bliži istorijskom cenovnom rekordu od 1.920 dolara po unci. Cene nafte nisu beležile znatnije kretanje.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>