• 0

Ima li sigurne luke u doba korone? I najjače zemlje su pogođene, ali evo zašto će se oporaviti brzo

Među njima su Švedska, Norveška, Danska

  • 0
Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar

Stokholm, Švedska / Foto: Tanjug/AP

Zemlje sa severa Evrope važe za one sa dobrim standardom i prednjače po mnogo čemu na Starom kontinentu, a Švedska je početkom pandemije gotovo ceo svet šokirala svojim, naizgled, nonšalantnim stavom prema koroni: pozadina je, ipak, malo drugačija.

Nisu uvodili karantin, jer su igrali na ličnu odgovornost građana, s ciljem da se ujedno stekne kolektivni imunitet. Ne samo da se ovaj model isplatio, budući da je za sada oko 30 odsto Šveđana imuno na Covid-19, već je izbegavanje karantina uticalo na održavanje ekonomije i jačanje švedske krune.

Međutim, Švedska nije usamljena na listi zemalja koje će, verovatno, proći mnogo bolje od ostalih evropskih. Tu su još i Norveška, odnosno Danska.

U nedavnom istraživanju (od 21. do 23. jula), fokusiranom na privredu, učestvovalo je 29 ekonomista iz Švedske, 26 iz Norveške i 15 iz Danske, a zaključak je da će Švedska iskusiti pad privrede za 5 odsto, Norveška za 4,5%, a Danska za svega 4,3 procenata.

Ipak, iako se ovim zemljama smeši relativno brz oporavak, ovaj pad je ujedno i njihov najveći privredni poraz još od Drugog svetskog rata, kada govorimo o Švedskoj i Norveškoj, odnosno još od finansijske krize 2009. - kada je reč o Danskoj.

Šta kažu stručnjaci?

Saglasni su da su posledice pandemije na nordijske privrede znatno veće, nego što se očekivalo u aprilu, ipak, očekuju brzi preokret u 2021. godini, i to uz stope rasta koje su maltene u visini onih predviđenih za ovu godinu (pre korone), zahvaljujući postupnom ukidanju restrikcija i efektima fiskalnih podsticaja.

oslo, norveska

Oslo, Norveška / Foto: Pixabay.com

Inače, ove tri privrede se temelje na trgovini, a izazov je što su najveći izvoznici, kao što su AB Volvo, Maersk i Equinor, osetno pogođeni krizom, koja je poremetila globalne lance snabdevanja.

Vlade i centralne banke Švedske, Norveške i Danske upumpale su novac u svoje privrede, kako bi suzbile negativne posledice Covida-19, i to se pokazalo kao efikasno.

Norveška centralna banka je u maju smanjila ključne kamatne stope na rekordno niske nivoe, dok je švedska banka zadržala nultu ključnu kamatnu stopu i značajno povećala program kupovine obveznica.

Ekonomisti dalje navode da će švedska privreda porasti za 3,9 odsto, norveška za 4%, a danska za 3,8 procenata. Ipak, i tamo je primetan porast nezaposlenosti, što se neće dovesti u red preko noći.

Kako se dalje ističe, za nordijsku regiju je vrlo važno kako će se oporavljati ostatak Evrope, SAD i Azija, budući da je zavisna od globalne privrede.

Video: Kuća izgrađena u gotskom stilu iz 19. veka na aukciji, a početna cena će vas iznenaditi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke