• 0

Detaljno uputstvo NBS: Kako do svog novca uz punomoćje?

Do novca se može doći tako što će građani iz određenih kategorija ovlastiti osobu od poverenja putem jednokratnog punomoćja

  • 0
Novac, dinari, novčanik

Aktuelna instrukcija obuhvata 6 kategorija lica / Foto: Shutterstock

Zbog aktuelne epidemiološke situacije Narodna banka Srbije (NBS) donela je nedavno uputstvo o načinu privremene isplate novca s dinarskih i deviznih tekućih računa za građane koji ne mogu da dođu na šaltere, a ovim dokumentom omogućeno je da banka isplati najviše 100.000 dinara mesečno ili toliki iznos u devizama.

Međutim, u taj iznos se ne uračunava novac koji se isplaćuje sa računa korisnika po osnovu penzije, kao ni novac koji je na tekući račun građana prenet po osnovu drugih davanja javnih sredstava, na primer, naknada za slučaj nezaposlenosti, dečji dodatak, i tome slično.

Viceguverner NBS, Dragana Stanić, kaže da se uputstvo centralne banke odnosi na šest kategorija stanovništva, kao i to da je na bankama da procene rizik da li će omogućiti svakom pojedinačnom klijentu da podigne više novca od preporučenih 100.000 dinara.

- Ovo je još jedna u nizu instrukcija koje je guvernerka donela od početka pandemije s ciljem da se građanima olakša svakodnevni život, odnosno da se pomogne privredi - rekla je Stanićeva za TV Prva.

Instrukcijom je, dodaje, olakšano raspolaganje sredstvima sa tekućih dinarskih, odnosno deviznih računa, kao i raspolaganje sa novčanim doznakama.

Potrebna dokumenta za banku

Kategorije lica, koje su obuhvaćene ovom instrukcijom, jesu one koje su napunile 55 godina i više, zatim osobe koje se nalaze na bolničkom lečenju, građani koji koriste usluge smeštaja za odrasle, oni koji nemaju poslovnu sposobnost.

Takođe, uputstvo se odnosi i na osobe koje nemaju, iz nekog razloga, platnu karticu, a kako bi mogle da raspolažu svojim novcem, kao i na lica koja se nalaze na izdržavnju zatvorskih kazni.

Do novca se može doći tako što će građani iz ovih kategorija ovlastiti osobu od poverenja putem jednokratnog punomoćja, a obrazac je dat uz instrukciju i nalazi se na sajtu NBS.

Međutim, nije nužno da ovlašćenje bude baš taj obrazac, već može da se sastavi svojeručno, ali je potrebno da sadrži sve podatke koje je NBS propisala.

Dizanje kredita, banka, novac, evri

Moguće je podići do 100.000 dinara mesečno, odnosno do tog iznosa u devizama / Foto: Shutterstock

Takođe, na šalter platne institucije opunomoćena osoba mora doneti i zvanični dokument kojim se potvrđuje da vlasnik tekućeg računa nije u mogućnosti da dođe sam po novac.

- Kada korisnik računa izda takvo ovlašćenje, osoba koja je opunomoćena odlazi kod pružaoca platnih usluga, donosi takvo ovlašćenje i stavlja na raspolaganje banci jedan primerak - objašnjava Stanićeva.

Neophodno je, precizira, da pri dolasku u banku ima lična dokumenta i svoja i vlasnika računa, kao i dokaz da osoba koja je dala ovlašćenje, pripada jednoj od šest kategorija.

Još jednom podsećamo, kako bi se rizici eventualne zloupotrebe smanjili, moguće je podići do 100.000 dinara mesečno, odnosno do tog iznosa u devizama.

Video: Slede snajperski precizne mere podrške privredi: Istraživanje će pokazati koje konkretno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke