• 0

Dok irski gigant gubi milione, Amazon otvara hiljadu radnih mesta u Dablinu i Korku

Niskobudžetne kompanije Rajaner (Irska) i Izidžet (Engleska) nameravaju da i dalje lete za Španiju, uprkos karantinskim merama koje važe za građane te zemlje, ako žele da uđu u Veliku Britaniju

  • 0
dablin

Foto: Pixabay

Matična zemlja avio-kompanije Rajaner, Irska, u narednom periodu "ugostiće" još 1.000 radnika giganta Amazon, pa će tako ukupan broj njegove radne snage u Irskoj iznositi 5 hiljada.

Sa druge strane, Rajaner je prinuđen da otpušta radnike i zatvara baze, a uprkos aktuelnim karantinskim merama koje uvodi Velika Britanija, ne namerava da prekine letove ka Španiji.

Istog stava je i Izidžet, još jedan u nizu niskobudžetnih avio-prevoznika, koji zarađuju samo na konto punih aviona i čestih letova.

Rajaner je danas prijavio gubitak od 185 miliona evra u prvom kvartalu kompanijske fiskalne godine, u odnosu na neto dobit od 243 miliona evra u istom periodu 2019. Prihod je pao za 95%, odnosno za skoro 2,2 milijarde evra, na samo 125 miliona evra.

Putnika gotovo da nema, promet je manji za 99 odsto.

U saopštenju kompanije, dostavljenom Tanjugu, napominje se da grupa vodi pregovore sa zaposlenima i sindikatima o skromnom smanjenju plata, da bi se izbeglo veće gašenje radnih mesta.

Nasuprot tome, gigant iz oblasti e-trgovine, Amazon, nastavlja da zapošljava, i to baš u Dablinu i Korku. Kako prenosi BBC, Amazon planira i da uloži u novi kampus na trgu "Charlemont", u centru Dablina.

Dalje je navedeno da ova američka kompanija ima veliko poverenje u irsku ekonomiju. Novi kampus se otvara 2022. godine.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke