• 25

Gorivo i dalje raste: Sipali smo u Beogradu za 130 RSD, kad smo se vratili čekala nas je veća cifra

Ovo je samo ilustracija kako se menja cena goriva

  • 25
Racuni, Benzinska pumpa

Foto: Telegraf, Tanjug/Jaroslav Pap

Pratili smo intezivno cene goriva u Srbiji od trenutka kada je cena od 0 dolara uzdrmala svetska tržišta. Uočili smo nekoliko promena otada, a najdrastičnije poskupljenje desilo se u julu.

I benzin i dizel su poskupeli u proseku za oko osam dinara. Kojom se to brzinom kreće, dokazalo nam je i to što smo prošle nedelje na jednoj beogradskoj pumpi sipali pun rezervoar sa oko 5.000 dinara, da bi ove trebalo značajno više novca za iste litre.

Cena benzina prošle nedelje išla je najviše na 131 dinar, a kako smo primetili na pumpama na Preljini i u gradovima u Zapadnoj Srbiji, cena je varirala oko dinar-dva. 

Krajem nedelje međutim, tokom povratka istim putem najniža cena je bila 132, 133 dinara za benzin, i to na istim pumpama. Kod dizela je razlika nešto manja, ali je i on skočio na 144 dinara. 

Da bi vam razlika bila jasnija, u junu su vozači litar benzina plaćali oko 121, 122 dinara, a dizela 132 dinara.

Poslednje prethodno poskupljenje poklopilo sa pomeranjem akcizaMeđutim, cene očigledno ne staju. 

Istovremeno, cena crnog zlata na svetskoj berzi je 25 dolara (u maju je koštala 19,33 na sadašnja 44,32 za barel) . Kako je ranije rečeno za naš portal, našem tržištu treba oko dva meseca da se prelije stanje sa svetskog.

Naftaši su se dodatno ugradili u cenu zbog promene akcize, što su ranije i predvideli  naši sagovornici.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi nedavno bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.

Državne dažbine, u koje spada i akciza, budući da su u maloprodajnoj ceni goriva zastupljene sa više od 50%, svakako imaju veliki uticaj na krajnju cenu goriva.

Podsetimo, osim akciza, u cenu goriva se uračunavaju i posebne naknade za obavezne državne rezerve, PDV, naknada za energetsku efikasnost, markiranje goriva...

Cene goriva, benzin, dizel, tng, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Video: Vozači čuli da će nestašica goriva pa pohrlili na pumpe, morala je da reaguje policija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radnik

    30. jul 2020 | 08:31

    A svuda u EU dizel ispod 1 EUR... cena struje po kilovatu visa, ali nema akcize, naknade za brojilo, na kraju račun bude i tamo 30eura u proseku... ali nije problem cena, problem je visina zarade! Sram vas bilo

  • dimi

    30. jul 2020 | 07:36

    Eee moja Srbijo a juce sam u Nemackoj sipao gorivo za 1e

  • Ak47

    30. jul 2020 | 07:54

    Lopovi!!!! Sramota!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>