• 21

Poslodavci ne smeju da otpuštaju radnike u Srbiji do Nove godine: Rok se produžava još tri meseca

Radnici dobijaju po 18.000 iz dva dela

  • 21
Stolarija, biznis, otac i sin

Foto: Shutterstock

Usvojen je pravni okvir za sprovođenje drugog paketa ekonomskih mera.  Paket podrazumeva isplatu dva puta po 60 odsto od minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, a vredan je 66 milijardi dinara.

I za ovaj paket, država je odredila određene uslove, a najvažniji za radnike jeste, da li će biti produžen i rok za otpuštanja, u skladu sa isplatama minimalca.

Kako je potvrđeno iz resornog ministarstva za naš portal, rok za otpuštanje radnika pomera se tri meseca posle dobijanja poslednje isplate. 

Dakle, uslov za dobijanje pomoći države je, kao i tokom prvom paketa, neotpuštanje više od 10 odsto radnika.

Praktično, ukoliko druga minimalna zarada bude isplaćena u septembru, dakle to su oktobar, novembar i decembar. 

Pedeset evra, evri, biznis, rukavice, koronavirus

Foto: Shutterstock

- Ukoliko privredni subjekt želi da koristi mere Vlade Republike Srbije, potrebno je da ne smanjuje broj zaposlenih za više od 10% u periodu od tri meseca od isplate poslednje minimalne zarade. Država je uspela da zadrži punu zaposlenost, naša privredna aktivnost i tokovi novca pokazuju da je Republika Srbija na pravom putu. Već sada su vidljivi i efekti prvog paketa mera, jer je zaključno sa 30. julom isplaćeno više plata nego zaključno sa 29. februarom ove godine - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Tokom prethodnog paketa, poslodavci nisu smeli da optuštaju radnike do kraja oktobra, sve tok teče paket mera.

Prethodno je država privredu podržala sa tri mesečna minimalca. Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi 4. juna, a treći 7.jula. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali nešto više od po 30.000, odnosno ceo minimalac.

Video: Vasić: Bankama rok tri dana da na internet stranicama postave ponudu za moratorijum

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    A sta je sa firmama koje su se odrekle prvog dela pomoci? Da li mogu sada da se prijave za 18.000,00?

  • Max

    A meni poslodavac trazi da mu vratim 18000 od drzave iako ovaj mesec po radnim satima nisam stigao da zaradim minimalac. Taradio sam oko 17500,minimalac cu da uzmem a ovo sto sam zaradio ostaje firmi. Gde to ima, komw da se obratis? Ljudi, sve je kriminal. Gde je ta zagarantovana minimalna zarada?

  • Gorica Lazović

    Molim Vax odgovorite MI, zaposlena sam u malim preduzeca I sa danasnjim danom su MI isplacene samo sva minimal a po 30367 din of drzave! Interesujeme da li he moguce da je drzava isplatila samo sva minimal a za radnike I kako to mogu da proveri. Da se razumemo dobila Sam ja platu of preduzeca gde radim 32000 Ali to su pare of fire ne of drzave, her se has no vidi uplata 30367!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke