• 1

Nemce drma zlatna groznica, a bitkoin se popeo na 12.000 dolara

Aktuelna finansijska politika američkih vlasti potkopava poverenje u dolar

  • 1
zlato

Foto: Pixabay

Cena zlata na svetskom tržištu premašila je tokom vikenda rekordnu vrednsot od 2.000 dolara, ali za sada samo u terminskim ugovorima.

Zlato je tako nadmašilo rekord iz septembra 2011, kada mu je vrednost bila 1.917 dolara za uncu od 31,1 grama.

Na kraju nedelje cena zlata bila je 1.976 dolara, što je 4 odsto više nego prethodne nedelje. Postoji velika potražnja za fizičkim zlatom, pogotovo u Nemačkoj gde je oduvek postojao veliki strah od inflacije.

Prema Svetskom savetu za zlato, Nemci su u prvoj polovini ove godine kupili 83,5 tona zlata, čime su pretekli i Kineze.

Već u prvom kvartalu potražnja se udvostručila, a takvi trendovi su se nastavili i u drugom tromesečju.

Ulaganja u zlato privukla su mnoge nove kupce koji žele da zaštite barem deo svoje imovine od inflacije koju očekuju zbog divljeg štampanja novca centralne banke.

Investiciona banka Goldman Saks objavila je da aktuelna finansijska politika američkih vlasti potkopava poverenje u dolar i prisiljava investitore da kupuju zlato što je aktivnije moguće. Banka je prognozirala da će cena zlata ove godine porasti na 2.300 dolara po unci.

Proteklu nedelju je obeležio i rast i drugih investicija koje se smatraju sigurnim utočištem, pa se tako bitkoin približio vrednosti od 12 hiljada dolara i zabeležio rast na nedeljnom nivou od 21 odsto, zaustavivši se na 11.665 dolara.

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nhm

    Po koji put ih na istu foru neko dere!?Ja ne verujem da se ljudi i dalje primaju na te buvljacke šibicarske fore!Pa ne treba ti vise od 2 mozdane ćel8je i da pogledas statistiku rasta i pada bitkoina da bi shvatio posle 1,5 sekundi kako neko zgrće milione na ljudskoj gluposti...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke