• 0

Zbog nejednakih uslova rada, zaposleni počeli namerno javno da otkrivaju plate i povišice

Gejming industrija vredi 150 milijardi USD i jedna je od najbrže rastućih, ali ujedno donosi i mnogo stresa onima koji rade u njoj

  • 0
Zlato, gejming ili nekretnine?

Foto: Pixabay

Zaposleni u kompaniji "Blizzard Entertainment", tačnije u odeljenju "Activision Blizzard Inc.", prošle nedelje su počeli anonimno da šire informacije o platama i nedavnim povećanjima.

To je najnoviji primer porasta napetosti u industriji video-igara, zbog nejednakosti u platama i kompenzacijama. Kompanija sa sedištem u Kaliforniji pravi popularne igrice kao što su "Diablo" i "World of Warcraft". I mada je reč o igrama, uslovi rada u gejming industriji znaju da budu veoma stresni.

Tokom 2019, kada je interno istraživanje pokazalo da više od polovine radnika nije zadovoljno bonusima, kompanije im je rekla da će uraditi studiju kako bi se obezbedile fer zarade, tvrde izvori. "Blizzard" je prošlog meseca implementirao rezultate te studije, što je dovelo do nereda na unutrašnjim odborima.

Tada je jedan zaposleni kreirao proračunsku tablicu i podstakao osoblje da razmenjuje informacije o svojim platama i bonusima. Anonimni dokument, kako prenosi Blumberg, sadrži na desetine navodnih plata. Većina povećanja je ispod 10%, što je znatno manje nego što su zaposleni rekli da očekuju nakon studije.

"Ove godine, vrhunski stručnjaci iz Blizzard-a dobili su povećanje plata za 20% više nego prethodnih godina, a dosta ljudi je dobilo promocije", kažu iz kompanije, i navode da je njihova ukupna investicija usmerena na plate - ista kao pre.

Razlike u platama su postale goruća tema u ovoj zabavnoj industriji, vrednoj 150 milijardi USD, a sindikati se udružuju i šire. Neravnopravnost se pre svega odnosi na to da finansijski direktor i generalni direktor uživaju značajne privilegije, pa je tako prvi na kraju 2019. "ubrao" kompenzaciju od 40 miliona dolara, a drugom je kompanija isplatila oko 15 miliona USD, iste godine.

Isto tako, neki kreatori i inženjeri mogu da zarade i više od 100.000 USD godišnje, ali drugi, poput onih koji testiraju video-igrice ili predstavnika korisničkih službi, često imaju minimalnu platu ili blizu toga. Takođe, kako prenosi Blumberg, povišica za njih uglavnom iznosi 50 centi po satu.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>