• 8

Poslodavci opet tražili od radnika da se deo minimalca vrati na ruke: Ministar apeluje da prijavite

Ministar je rekao da će se svaka prijava radnika na rad poslodavaca istražiti

  • 8

Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do sutra, 10. avgusta, donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i štenja Covida 19, a inspektori rada će potom kontrolisati firme, ali i tamo gde je potrebno savetovati i pomagati da se tome prilagode.

Na to je podsetio i ministar Zoran Đorđević, gostujući na TV Prva.

Inspekcija je vršila konotrolu, poslodavci su dopunili pravilnike. Cilj pravilnika je da napravi prevenciju da ne dođe do zaraze u preduzećima. Naravno, postoji i odgovornost radnika - rekao je on.

On je ukazao da ne postoje kazne konkretno po ovom zakonu, već po Zakonu o bezbednosti o radu.

Zašto ne daju 100 odsto naknade

Zoran Đorđević

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Đorđević je, govoreći o tome što mnogi poslodavci nisu usvojili preporuku Ministarstva da isplaćuju 100 odsto nadoknade za radnike koji su bili u samoizolaciji ili izolaciji tokom korone, rekao da je to odluka privatnika, a samo preporuka ministarstva.

- Mi smo preporuku dali, ali ne možemo da nateramo privatnike da isplate 100 odsto. Po zakonu o radu, njima pripada sigurnih minimum 65 odsto, naveo je.

On je odgovarajući na pitanje šta da radi radnik ukoliko poslodavac nije uplaćivao sredstva u PIO fond, rekao da zaposleni treba da se javi inspekciji rada. 

Kako da prijavite poslodavca

- Mogu imenom i prezimenom, ili anonimno, inspektori su dužni da ne otkrivaju ko je prijavio poslodavca. Ta informacija je važna da bi se dobio izveštaj šta se desilo sa konkretnom prijavom - objasnio je.

Đorđević je ukazao i da je bilo prijava radnika tokom prethodnog perioda o tome kako je poslodavac isplaćivao radnicima 30.000 dinara iz državnog paketa, a onda tražio da se deo sredstva vrati na ruke. Međutim, kako ističe, to se teško dokazivalo, jer bi radnici odustajali od prijave ili nisu bili spremni da iznesu dokaze.

- Nemamo dokaze ako taj neko ne sarađuje sa nama. To je vrlo teško dokazivo - rekao je.

Ministar je kao razlog tga naveo da je to posledica ranijeg vremena, gde inspekcija rada nije izlazila, ili je izlazila, a nije bilo posledica po poslodavca već samo za radnika.

- Istrajaćemo na tome da gde god je bilo nepravilnosti, to izvedemo do kraja - poručio je on.

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    Dakle, danas mi je na tekuci racun uplaceno 18 2oo. Na ruke sam dobila 6 ooo dinara. Naravno poslodavac kao i svaki put donosi obracunsku listu na 31 ooo da se potpise. Bez pardona ! Ovo je bruka ! 6 meseci me isplacuje drzava, pa da li je moguce da ja za 27 radnih dana ne zaradim dinar za tog istog poslodavca? Radi se o menjacnici. Ogorcena sam, tuzna, pretuzna 😥😥😥😥

  • Mina

    Ajmo svi radnici kod privatnika da izađemo sa svojih radnih mesta, u isto vreme, pa da vidimo kako se dostojanstvo vraća. Dozvoljavamo da nas nipodaštavaju, za bedu, i jedva preživljavamo. Zašto to radimo???

  • Mare

    Hoće li konačno neko postaviti jasno stvari i oko radnika i oko poslodavca?!!! Skoro svaki privatnik prijavljuje radnike na minimalac ili koji dinar više, a ovo drugo na ruke daje. Na crno! Uradite nešto da se i jednim i drugim bar malo isplati i da se ljudi mogu osećati sigurnije. A vala, ne može svako ni biti privatnik, kao ni dobar radnik.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke