• 9

3 zemlje regiona u problemu: Pola miliona izgubljenih turista, 92% manje gostiju, kruzera nema

Prema procenama turističkih udruženja, u Hrvatskoj je proteklog vikenda bilo možda i milion turista, ali i pored udarnog vikenda, ništa nije dovoljno da ublaži posledice korone. Ne samo za hrvatski, već i turizam u zemljama regiona

  • 9
Herceg Novi, Hrvatska kruzeri, Neum

Foto: Pixabay

Turizam je jedna od najpogođenijih industrija u svetu, a u regionu cifre od proteklog vikenda govore o svim razmerama katastrofe.

Podaci o broju turista, gostiju, radu ugostiteljskih objekata ali i kruzera nisu obećavajući.

BiH zbog pandemije izgubila pola miliona turista

Bosna i Hercegovina je zbog pandemije korona virusa izgubila pola miliona turista, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno, u periodu januar - jun 2020. turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 209.802 posete, što je manje 70,6 odsto u odnosu na isti period 2019. i 504.485 dolazaka, što je manje 65,6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, prenosi portal klix.ba.

Broj noćenja domaćih turista manji je 53 odsto, dok je broj noćenja stranih turista manji 71,1 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 41,6 odsto, dok je 58,4 odsto učešće stranih turista.

U januaru je zabeležen rast veći od 16 odsto, u februaru je pad bio tri odsto, ali je pravi šok došao u martu, kada je broj turista pao za vrtoglavih 71,9 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku udeo domaćih turista u odnosu na strane turiste u godini pandemije korona virusa drastično je povećan - čak 44 prema 56. Podaci iz 2019. godine su pokazali da je tadašnja razmera bila 29 naprema 71.

Najveći procentualni pad zabeležen je kada je reč o gostima iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore - između 43 i 47 odsto.

U strukturi noćenja stranih turista najviše su ostvarili turisti iz Hrvatske (32,6 odsto), Srbije (20,3 odsto), Slovenije (6,1 odsto), Turske (4,0 odsto), Crne Gore (3,7 odst), Nemačke (3,0 odsto), Kine (2,3 odsto), Italije i Austrije (po 2,0 odsto), što je ukupno 76 odsto.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH na prvom mestu su turisti iz Irana sa 12,2 noći, Južnoafrička Republika sa 5,6 noći, Kuvajt sa 4,9 noći i Kipar sa 4,1 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru delatnosti hoteli i sličan smeštaj sa učešćem od 92 odsto.

U Herceg Novom 92 odsto manje gostiju

Neum, BiH

Neum, BiH / Foto: Wikimedia/Pudelek/Marcin Szala

U Herceg Novom boravi oko 3.300 turista, što je 92 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima hercegovske Turističke organizacije, od ukupnog broja turista stranaca je 2,570, a domaćih gostiju 733, prenosi RTCG.

U domaćinstvima boravi 2,330 gostiju, a u hotelima ih je 974. U auto-kampovima i hostelima nema prijavljenih turista.

Broj stranih kruzera u Hrvatskoj opao za 88,9 osto

U Hrvatsku od marta nije uplovio nijedan kruzer sa turistima, a zbog pandemije korona virusa, u prvih šest meseci ostvaren je pad broja stranih kruzera u hrvatskim morskim lukama za 88,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih šest meseci ove godine strani brodovi za krstarenja ostvarili su pad broja putovanja za 94,5 posto i broja dana boravka na hrvatskom Jadranu za 91,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019.

Broj putnika na tim brodovima u odnosu na isto razdoblje 2019. manji je za 99,1 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak podatke o krstarenjima stranih brodova u prvom polugodištu, u kojima navodi da na hrvatskoj obali mesecima nema kruzera jer su zbog pandemije bolesti COVID-19 uvedene mere zabrane uplovljavanja brodova na međunarodnim kružnim putovanjima, što je direktno uticalo na smanjenje broja stranih brodovaza kruzerska putovanja u hrvatskim morskim lukama u martu i na njihov nedolazak u aprilu, maju i junu 2020.

U periodu od januara do juna u hrvatske morske luke uplovilo je šest stranih kruzera, koji su ostvarili 15 krstarenja, i to pet u januaru, sedam u februaru i tri putovanja u martu.

Lani su u prvoj polovini godine u hrvatskim vodama bila 54 kruzera, koji su ostvarili 272 putovanja. Na kruzerima koji su ove godine uplovili u hrvatske luke bilo je 3.737 putnika, i to ih je najviše, 2.809, bilo u januaru, a ukupno su ti kruzeri u Hrvatskoj bili 47 dana.

U prvom prošlogodišnjem polugodištu na kruzerima je bilo ukupno 409.238 putnika; ti su brodovi imali 554 dana putovanja, a najviše putnika bilo je u lipnju, njih 162.000.

Video: Zakasnili su na kruzer, a onda ih je posada pošteno počastila

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    Ma baš me briga za ustaše

  • zec

    Koju glupust pricate ja sam Zadranin i vidim svaki drugi dan kruzer.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke