• 2

Neverovatan obrt: Kodaku ne daju da ulaže u vakcinu, stopirali mu kredit. Akcije se srušile

DFC je neočekivano alarmiran da zaustavi postupak

  • 2
Kodak, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Akcije Istmen Kodaka stropoštale su se za oko 40 posto i na putu su da zabeleže najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 miliona dolara.

Kodak je planirao da ta sredstva usmeri na pravljenje komponenti za potencijalnu vakcinu protiv Kovida-19, a kredit je stopiran zbog navodnog neetičkog postupanja rukovodilaca.

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) trebalo je da odobri kredit Istman Kodaku koji želi da se otisne u farmaceutske vode.

Međutim, DFC je neočekivano alarmiran da zaustavi postupak nakon što su demokrate u Kongresu zatražile od federalnih regulatornih tela da istraže transakcije hartijama od vrednosti koje su preduzeli kompanija i njeni rukovodioci u vreme kada se saznalo da može da dobije državni zajam.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao prošle sedmice da će vlada istražiti sva dešavanja vezana za najavljni kredit.

Akcije kompanije su skočile za više od pet puta, a brokeri na popularnoj aplikaciji za trgovanje Robinhud su bili zatrpani ovim hartijama kada je DFC najavio da će potpisati pismo o zainteresovanosti za odobrenje kredita Kodaku.

Više od 900 miliona akcija je istrgovano od kada je zajam najavljen, što je skoro 12 puta više od količine koja je zvanično u opticaju.

Na jutrošnjem trgovaju pre zvaničnog otvaranja Volstrita, vrednost akcije Kodaka je pala za 39,50 procenata na 9 dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Papazjaner

    10. avgust 2020 | 18:15

    Pa nemoze kodak da uzima pare, zna se ko treba da zaradi na ovoj vakcini!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>