• 0

Referentna kamatna stopa zadržana na nivou 1,25%

Bržem oporavku domaće privrede, smatra centralna banka, trebalo bi da doprinesu i stimulativne mere NBS

  • 0
kredit, rate, kamate

Foto: Shutterstock

kredit, rate, kamate

Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) zadržala je referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,25 posto.

Donoseći takvu odluku na današnjoj sednici, Izršni odbor centralne banke imao je, pre svega, u vidu ostvarene i očekivane efekte već preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih posledica pandemije korona virusa i podsticanja privrednog rasta, saopšteno je iz NBS.

Centralna banka podseća da su dinarske kamatne stope smanjene kao rezultat ublažavanja monetarne politike, pre svega niže referentne kamatne stope koja je snižena za ceo procentni poen u odnosu na nivo pre izbijanja pandemije.

U ambijentu visoke likvidnosti banaka, koju je NBS od početka krize dodatno podstakla putem monetarnih operacija, Izvršni odbor očekuje da će prethodno ublažavanje monetarne politike nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka.

Bržem oporavku domaće privrede, smatra centralna banka, trebalo bi da doprinesu i stimulativne mere NBS koje preduzećima obezbeđuju povoljnije uslove finansiranja u dinarima u okviru garantne šeme Vlade Srbije.

Izvršni odbor je imao u vidu i očekivane efekte obimnog paketa fiskalnih mera, u ukupnom iznosu od preko 12 posto bruto domaćeg proizvoda, kojima je obezbeđena snažna podrška privatnom sektoru, kako bi oporavak domaće privrede bio brži, navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor naglašava da je donošenje pomenutih podsticajnih mera bilo moguće u uslovima obezbeđene niske i stabilne inflacije. U skladu sa očekivanjima NBS, nakon niskog nivoa u aprilu i maju, inflacija se u junu vratila u granice cilja i u julu je iznosila 2,0 posto međugodišnje.

Iz NBS-a ističu da je bazna inflacija, koja je i pored blagog povećanja u julu, ostala niska i stabilna, iznosila 1,7 odsto međugodišnje.

Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi trebalo da nastavi da se kreće u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja i u narednim mesecima, pre svega zbog niže agregatne tražnje, kao i nižih uvoznih cena. Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.

kamate

Foto: Kamatne stope

Na odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou uticala su i kretanja u međunarodnom okruženju, pri čemu je i dalje prisutan visok stepen neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom trzištu. Neizvesnost se pre svega odnosi na tok pandemije na globalnom nivou i brzinu oporavka svetske privrede u narednom periodu, a dodatno je povećavaju i ekonomske tenzije između SAD i Kine.

Za Srbiju je, naglašava NBS, posebno važan započet oporavak zone evra, koji bi trebalo da bude podstaknut preduzetim merama Evropske centralne banke u pravcu povećanja likvidnosti i pružanja podrške povoljnim uslovima finansiranja.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je imao u vidu i neizvesnost na robnom tržištu, pre svega kretanja cene nafte, koja je i dalje na nižem nivou nego prošle godine, ali se od maja beleži trend njenog rasta.

U saopštenju se ističe da je Srbija ovu globalnu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji nego prethodne krize, što je stvorilo prostor za donošenje postojećih obimnih monetarnih i fiskalnih mera, kao i za eventualne buduće mere ukoliko to bude potrebno, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti, kao i fiskalne pozicije države.

Izvršni odbor napominje da je ekonomski oporavak privrede usledio od maja, podstaknut preduzetim merama monetarne i fiskalne politike, koji je u većini proizvodnih i uslužnih sektora bio brži od očekivanja. Takođe očekuje da će započeti oporavak biti nastavljen u narednom periodu, potpomognut i postepenim oporavkom eksterne tražnje, na koji upućuju vodeći pokazatelji ekonomske aktivnosti u zoni evra.

Video: NBS pripremila dodatne olakšice za građane Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>