• 10

Izračunali su koliko nas košta korona: Gora je nego dva vojna svetska rata

Pandemija koronavirusa mogla bi biti dvostruko gora za globalnu ekonomiju u odnosu na svetski rat

 • 10
Biznis, ekonomija, svet, finansijska kriza, koronavirus

Foto: Shutterstock

Prekidi proizvodnje izazvani koronom mogli bi da koštaju globalnu ekonomiju dvostruko više od hipotetičkog globalnog vojnog sukoba, to pokazuju cifre koje se pominju u nedavnom istraživanju Mekinsi kuće.

U izveštaju pod naslovom "Rizik, otpornost i ravnoteža u globalnim lancima vrednosti", analitičari američke konsultantske firme procenili su različite rizike od obustave proizvodnje u trajanju od 100 dana. Ekonomski šokovi razmatrani u izveštaju potiču iz širokog spektra mogućih događaja, od sajber napada i trgovinskih redova do vojnih sukoba i pandemije, i razlikuju se u učestalosti, vremenu i prirodi uticaja.

Ispada da bi šteta od hipotetičkog scenarija svetskog rata mogla iznositi oko 15 biliona dolara (triliona eng.), dok bi pandemija koštala koliko i dva takva sukoba i ostavila rupu od oko 30 biliona dolara u globalnoj ekonomiji.

 

Najgore je pogođena industrija koja zapošljava više od 25 miliona ljudi

Dalje, to je tri puta više od troškova Velike recesije, koja se procenjuje na 10 biliona dolara, i 30 puta više od pada od velikog sajber napada.

Prema Mekinsi analizi, zasnovanoj na modelu i informacijama od 325 kompanija iz 13 industrija, poremećaji u lancu vrednosti mogu lako izbrisati više od 40 procenata godišnje zarade u proseku svake decenije. Međutim, jedan ovako težak događaj koji ometa proizvodnju u trajanju od 100 dana mogao bi izbrisati zaradu od skoro godinu dana u nekim industrijama.

Što se tiče konkretno industrije, pandemija ima najgori uticaj na tekstilnu industriju i prodaju odeće, koja i čini najveći udeo u zaposlenosti, obezbeđujći najmanje 25 miliona radnih mesta na globalnom nivou, a zatim slede avio-industrija, industija nameštaja i naftni proizvodi.

- Iako je pandemija COVID dovela do najvećeg i najšireg šoka u lancu , ona je samo poslednja u nizu poremećaja toga što je kompanije izložilo nepopravljivoj šteti - piše u istraživanju u kom pozivaju kompanije da budu spremne na nove rizike.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Che

  13. avgust 2020 | 18:43

  Ostace samo velike ribe koje ce sve progutati i vladati svetom. Jedino da se male ribe udruze pa da udare na velike... Tu je spas.

  11
  4

  Podelite komentar

 • nikolas

  13. avgust 2020 | 16:47

  SAD TEK VIDIM DA SAM STAR -DOZIVEO SAM PAD FADIZMA,KOMUNIZMA I SAD GLEDAM PROPAST KAPITALIZMA!!! NADAM SE BOLJIM VREMENIMA I PRAVEDNOM DRUSTVU!!!

  9
  5

  Podelite komentar

 • Mitke

  13. avgust 2020 | 17:31

  Mene samo brine kako će imperijalisti sve ovo prebaciti na leđa ostalog dela sveta; da li nekim ratom, ili štampanjem bezvrednog dolara i funte?

  7
  2

  Podelite komentar