• 0

Naftaši u minusu 90 milijardi dolara, i to za samo devet meseci

Smanjenje budućih cena nafte uticalo je na smanjenje vrednosti naftnih i plinskih derivata

  • 0
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Ove godine, u aprilu, nafta je skliznula na samo 0 dolara za barel / Foto: Shutterstock

Pandemija Covid-19 izazvala je stravičnu ekonomsku krizu u celom svetu, i "udarila" čak i na one najstabilnije: najveće svetske naftne kompanije izgubile su skoro 90 milijardi dolara u proteklih devet meseci.

Kako piše Gardijan, tokom poslednja tri kvartala - sedam divova iz naftne industrije smanjilo je svoje prognoze budućih cena nafte, što je pokrenulo talas smanjenja vrednosti naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 milijardi USD.

Analiza "Carbon Tracker"-a pokazuje da su samo u poslednja tri meseca naftne kompanije kao što su "Royal Dutch Shell", "BP", "Total", "Chevron", "Repsol", "Eni" i "Equinor", izvestile o smanjenju vrednosti imovine u iznosu od 55 milijardi dolara.

Podsećamo, nafta je u drugoj polovini aprila, ove godine, doživela istorijski pad, i tada je vredela svega 0 dolara za barel.

Pad vrednosti nafte krenuo je krajem 2019, a korona kriza ga je dodatno ubrzala. Kada smo nedavno pisali o najvrednijim kompanijama na svetu, tada se Epl popeo na prvo mesto, sa kojeg je svrgnuo naftnog diva "Saudi Aramco".

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke