• 1

Poslodavci u BiH hoće smanjenje plaćanja bolovanja: "Da li se naš narod zaista najčešće razboljeva?"

Predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa smanjenje broja dana bolovanja koji idu na teret poslodavca, kao i bolovanja prilikom povreda na radu

  • 1
zena, devojka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica

Evropski prosek vremena provedenog na bolovanju, godišnje, iznosi 6% / Foto: Shutterstock

U parlamentarnoj proceduri u BiH nalazi se predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, na kojem insistira Udruženje poslodavaca te zemlje.

Naime, predlog predviđa smanjenje broja dana bolovanja koji idu na teret poslodavca, te bolovanja prilikom povreda na radu, piše Klix.ba.

Iako je ideja stara već najmanje godinu dana i deo je paketa zakonskih predloga "20+5+6", aktualizovana je u poslednje vreme. Predsednik Udruženja poslodavaca, Adnan Smailbegović, kaže za Klix.ba da "ništa od toga nema veze s pandemijom korona virusa, kako to neki žele da predstave".

Poslodavci bi hteli da se obaveze koje se odnose na naknade plata, o njihovom trošku, smanje sa 42 dana na 15, te da kod bolovanja zbog povrede na radu - poslodavac takođe ima obavezu da plaća samo 15 dana bolovanja, a ne sve do sticanja radne sposobnosti, kako je sada.

- Gledali smo aktuelne podatke i ispada da smo mi "najbolesnija nacija", a nije tako, verujte mi - kaže Smailbegović, ilustrujući to podatkom da radnik u Kantonu Sarajevo provede na bolovanju 10,5 posto ukupnog vremena u toku jedne godine, što je rekord u Evropi.

Evropski prosek je, kako dalje navodi, oko 6 odsto, a "najzdraviji" su Turci, s oko tri procenta.

U Udruženju poslodavaca BiH kažu da 42 dana bolovanja, na teret poslodavca, osim te zemlje imaju samo još Nemačka i Hrvatska, ali i da su kolege to uspele smanjiti na "podnošljivijih" 30 dana.

- Ovo nije atak na radnike, već je ideja da lekari koji bolovanja dele "šakom i kapom", znaju da će to ići iz njihovog džepa, odnosno Zavoda za zdravstveno osiguranje - zaključuje Smailbegović.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car

    15. avgust 2020 | 12:24

    Neka,ne treba nama radnicima nista,kad smo bolesni ili povredjeni tj.nismo trebutno sposobni za rad,ne trebamo zivjeti,ne trebamo hraniti svoje porodice dok smo na bolovanju. I ovako su plate nikakve,sve su vece razlike izmedju bogatih i radnicke klase,ali neka,uskratite vi radnimu pravo na bolovanje i na sve ostalo. Ovde treba jedna velika buna kao u doba karadjordja,da se skine bagra sa vlasti koja ima ogromna primanja,a rezultata nema nigdje...kako se njima regulise bol9vanje?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>