• 2

Zemlja izlazećeg sunca tone: BDP pao za rekordnih 28 posto u drugom kvartalu

Japanske akcije stropoštale su se danas najviše u poslednje dve nedelje

  • 2
japan

Foto: Pixabay

 Japan je pretrpeo najveći ekonomski pad ikada u drugom kvartalu 2020. godine, pošto je pandemija korona virusa ispraznila trgovačke centre i smanjila izvoznu tražnju za automobilima i drugom robom.

Treća najveća svetska ekonomija potonula je u kvartalu april-jun za 27,8 posto na godišnjem nivou, pokazuju današnji vladini podaci, što predstavlja najveći pad od 1980, od kada postoje dostupni uporedni podaci, ali je ipak nešto manji od prognoze ekonomista koji su anketi Rojtersa predviđali pad od 27,2 procenta.

Britanska agencija napominje da je ovaj pad manji od američkog, koji je u drugom tromesečju iznosio 32,9 posto, ali da je daleko veći od pada od 17,8 procenata koji je Japan zabeležio u prvom kvartalu 2009, kada je kolaps Leman Bradersa izazvao potres na globalnim finansijskim tržištima.

Vrednost realnog BDP-a Japana pala je na 485 hiljada milijardi jena, što je najniži nivo od tromesečja april-jun 2011. godine, kada je zemlja izlazećeg sunca još uvek patila od 20-godišnje deflacije i ekonomske stagnacije.

Japanske akcije stropoštale su se danas najviše u poslednje dve nedelje, a pali su i prinosi na većinu državnih obveznica zbog sumornih podataka o BDP-u.

Iako se ukidaju mere zatvaranja ekonomije uvedene krajem maja, mnogi analitičari procenjuju da će oporavak u tekućem tromesečju biti skroman, jer većina potrošača “zateže kaiš” zbog ponovnog rasta broja zaraženih korona virusom.

Privatna potrošnja je pala za rekordnih 8,2 odsto usled mere zabrane kretanja radi sprečavanja širenja virusa. Eksterna tražnja - ili izvoz umanjen za uvoz - srezala je BDP za 3,0 procentna poena, jer su prekomorske pošiljke pale za 18,5 procenata, pri čemu je bposebno bio pogođen izvoz automobila.

Obnovljene tenzije između SAD i Kine mogle bi takođe da naškode krhkom oporavku japanske privrede, upozoravaju analitičari.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. avgust 2020 | 13:17

    SVET TONE JER JE U NAJOPASNIJEM RATU U SVOJOJ ISTORIJI -NEPADAJU BOMBE ALI NAS BIOLOSKI RAT UBIJA I SATIRE SVETSKU EKONOMIJU !!! SVET MORA DA ZAPOCNE BORBU PROTIV SATANISTA JER NAM SLEDUJE ARMAGEDON!!!

  • A

    17. avgust 2020 | 14:41

    Satanisti su svi u svijetu sem Srba i Rusa🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>