• 0
 ≫ 

Brazil gradi trgovinsku megaluku, prvu koja će primati velike svetske brodove

 ≫ 

To će ujedno biti najmodernija luka Južne Amerike, čija se realizacija očekuje krajem 2023. godine. Inače, Brazil time želi da poboljša i svoje trgovinske odnose sa Azijom, odnosno Kinom

  • 0
Porto Central - Luka Printskrin: Youtube/Porto Central

Brazil gradi veliki lučki kompleks kako bi olakšao trgovinu sa Azijom, koja je njegovo glavno tržište, prenose svetski mediji.

Takođe se navodi da će to biti najmodernija luka u Latinskoj Americi, realizovana krajem 2023. godine.

"Porto Central" će zauzimati 1.800 hektara, a lokacija je grad Prezidente Kenedi (Presidente Keneddy), u jugoistočnoj državi Espirito Santo, na granici sa susednom državom Rio de Ženeiro.

Generalni direktor luke, Hose Marija Novaes, pozvao je kineske kompanije da se pridruže projektu i da koriste ovu megaluku radi lakše i bolje trgovine, piše Raša Tudej.

- Azija, a posebno Kina, jeste najveći trgovinski partner Brazila, a za ovaj međunarodni trgovinski tok potrebni su veliki brodovi koji sada mogu da pristanu u mali broj brazilskih luka - kaže Novaes.

On je dodao i da je u toj zemlji malo luka osposobljeno za utovar i istovar velikih svetskih brodova. Upravo to će biti glavna prednost "Porto Central" luke: moći će da odgovori na potrebe svetske gigantske razmene robe. Primaće najveće brodove na svetu, u svakoj klasi, na svaki lučki terminal.

Luka će, piše dalje Raša Tudej, imati niz terminala, unutrašnji kanal s postepenim smanjenjem dubine vode za brodove koji uplovljavaju, kao i 13 pristaništa za brodove sa tečnim teretom.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>