• 5
 ≫ 

Tek sada im trebaju radnici: Nemci vape za ovom strukom, nedostaje 50.000 radnika

 ≫ 

Meksikanci hrle u ovu zemlju, ali put do nje nije jednostavan: kako zbog savladavanja jezika, tako i zbog birokratskih izazova

  • 5
Berlin, grad, Nemačka

Berlin, Nemačka / Foto: Pixabay

I pre korona krize, nedostatak stručnog kadra u zdravstvu je bio veliki problem za ministra zdravlja Nemačke Jensa Špana.

Kako piše Dojče vele, toj zemlji je trenutno potrebno čak 50 hiljada negovatelja, a ministar taj problem želi da reši kroz angažovanje strane radne snage. Ipak, sada je čak teže Nemačkoj da dođe do radnika, nego radnicima do nje.

Strasti oko korona virusa ne jenjavaju, pa ovaj trenutak možda baš i nije idealan da se pakuju koferi i ide u beli svet, u nepoznato.

"Jednog dana ćeš da pričaš kako si uspeo u životu. Bićeš primer drugima", napisao je na svom Fejsbuk profilu Meksikanac Herbert Otoniel Perez Viktoriano (29), koji radi u Berlinu, u bolnici Šarite, od 2018. godine kao negovatelj.

Do 2030. biće upražnjeno 300.000 radnih mesta

 

To, međutim, nije novi problem. Još od 2013. traje program Centralnog posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom "Triple Win", angažuju se negovatelji iz inostranstva.

Sredinom 2019. ministar Špan je hteo da unese još malo svežine u ofanzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na tzv. Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju.

Neposredno pre toga, osnovao je Nemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i nege (DeFa). Agencija bi, pre svega, trebalo da brine o tome da stručnoj radnoj snazi olakša ulazak i izlazak iz zemlje. Ali je, kako piše Dojče vele, zbog trenutnih mera dovođenje radne snage "obustavljeno na neodređeno vreme".

Jedna od velikih prepreka za mnoge strane negovatelje jeste nemački jezik, ali tu je i birokratija. Mladi Meksikanac koji je prešao trnovit put do Nemačke, kaže da u toj zemlji nikada nije radio duplu smenu, što je u Meksiku sasvim normalna stvar.

Ipak...

- Nemačka, pre svega, ima problem s birokratijom prilikom zapošljavanja radne snage - kaže Tomas Krakau koji rukovodi sektorom nege u klinikama Asklepios, i dodaje da je "potreban standardizovani postupak priznavanja stranih diploma".

Video: Dok svi plaču za turistima, aktivisti u Nemačkoj se raduju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    20. avgust 2020 | 09:19

    Pa sto ne školuju kadar koji im je potreban? Nego niko neće time da se bavi ili hoće veoma mali broj ljudi.

  • pero

    20. avgust 2020 | 09:52

    Sve je dobrovoljno niko te ne tera na silu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>