• 4

Istočna Srbija je neotkriveni dragulj: EU ulaže milion evra u turizam ovog regiona

Ovaj EU projekat je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja

  • 4
Krupajsko vrelo Krupajsko vrelo / Foto: Wikimedia/Гојко Гаврило

Evropska unija dodelila je milion evra podrške za ukupno 120 projekata usmerenih na otklanjanje posledica pandemije Covid-19 u sektoru turizma Srbije.

Novac je dodeljen preko projekta "EU za tebe", a dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku ijugoistoku Srbije, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji.

- Evropska unija nastavlja da pruža pomoć i sarađuje sa Srbijom u suočavanju i u otklanjanju posledica pandemije Covid-19. Sa 93 miliona evra ukupne pomoći, EU je vodeći partner i donator u Srbiji, kada je u pitanju otklanjanje posledica ove krize - izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

Dodao je da je EU proletos obezbedila direktnu pomoć u vidu medicinske i zaštitneopreme, poput respiratora, maski, kiseonika i kontejnera za trijažu, kao i hranu i higijenske pakete za ugrožene grupe, ukupne vrednosti 15 miliona evra.

- Sada prelazimo na kratkoročnu i srednjoročnu pomoć u cilju ekonomskog oporavka, za koji smo izdvojili 78 miliona evra bespovratnih sredstava. Zahvaljujući ovom projektu EU, izdvojena sredstva će stići do najugroženijih preduzetnika u sektoru turizma, kako bi se unapredila njihova turistička ponuda. Ovo će imati naročiti značaj u periodu koji je pred nama - rekao je Fabrici.

Golubačka tvrđava Golubačka tvrđava / Foto: Telegraf.rs

Među korisnicima bespovratne pomoći od po 10.000 evra po projektu, najviše je (52) pružalaca privatnog smeštaja za turiste, a podržani su i kampovi, restorani i ugostitelji, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

- Ključni cilj je da pomognemo najugroženijima u oblasti turizma da pokušaju da prevaziđu posledice pandemije i unaprede svoju ponudu, kako bi postali atraktivniji za posetioce - kaže vođa projekta "EU za tebe", za kulturno nasleđe i turizam, Aleksandar Bec.

Kao primer naveo je Istočnu Srbiju - "neotkriveni dragulj Srbije", čija ponuda mora biti podignuta na viši nivo da bi privukla više posetilaca. Najavio je da će u narednim godinama projekat kroz više segmenata nastaviti da pomaže i unapređuje turistički potencijal istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Ovaj EU projekat je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. EU ga finansira sa 15 miliona evra, sufinansira ga nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi "Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit" (GIZ).

Na konkurs je pristiglo 464 projektnih zahteva subjekata iz oblasti turizma iz Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Video: Kovačević: Jedina delatnost koja je značajno slabija nego prošle godine je turizam

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ml@dja

    21. avgust 2020 | 13:31

    Steta samo sto ti projekti nece videti ni polovinu tog novca, vec ce neki lokalni bucko da strpa sebi u dzep

  • ratar

    21. avgust 2020 | 13:50

    Hvala eu!! To su nasi pravi prijatelji.

  • Dak

    21. avgust 2020 | 15:17

    Samo bi mediji trebali vise da o tome obavestavaju.Sta dobijamo od Eu,sa kim najvise trgujemo,ko najvise investira a kome smo poklonili Nis i jebu nas vise od bilo koga

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>