• 1

Miškovićeva Delta neće više Sava centar: "Ne isplati nam se tolika investicija"

Iz kompanije su nam objasnili da li su se javili na tender

  • 1
Sava Centar CS SC zgrada

Printskrin: Google

Grad Beograd raspisao je tender za prodaju Sava centra, uz prodajnu cenu od 27 miliona evra  i obavezno ulaganje od najmanje 50 miliona. Kao potencijalni kupac do sada se pojavljivalo ime Delta Holding u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Odnosno, ta kompanija nije krila zainteresovanost i redovno je učestvovala na tenderima i davala ponudu za taj objekat. Međutim, okolnosti su se promenile.

-  Kao društveno odgovornoj kompaniji, izuzetno nam je stalo da Beograd i Srbija dobiju moderan i funkcionalan kongresni centar. Takođe, kao kompaniji koja za jednu od osnovnih delatnosti ima hotelijerstvo, bilo bi nam u interesu da takav jedan centar mi izgradimo i njime upravljamo.  Sava centar, kako ga mi vidimo, bio bi veoma važna karika za razvoj kongresnog turizma i kulture, ali i objekat na koji bi građani Beograda i Srbije bili izuzetno ponosni - navode iz Delta holdinga.

Investicija od 80 miliona evra

 

- Međutim, kao kompanija koja posluje na tržištu, Delta investira vodeći računa o interesima svih zainteresovanih strana: naših partnera, klijenata, zaposlenih, banaka, društvene zajednice. Ako taj interes ne možemo da zaštitimo, onda ne investiramo - ističu u kompaniji.

Kako dalje navode, u procesu analize angažovali su eksterne stručnjake koji su zaključili da investicija od skoro 80 miliona evra ne bi bila isplativa. 

- To je, nažalost, razlog zbog koga se na tender, sada i pod ovakvim uslovima, nismo javili - rekli su nam u kompaniji.

Podsetimo, Delta je bila učesnik kod sva tri ranija poziva a ozbiljno je zainteresovana jer se Sava centar, najveći kongresni prostor u zemlji i okruženju, uklapa ambijentalno i prostorno u rad hotela te kompanije, Kraun plaze koja je pasarelom povezana sa Centrom i čini ambijentalnu celinu. O tome je u intervjuu za Telegraf Biznis govorio i Živorad Vasić. 

Prvi put, osim njene ponude za javno-privatno partnerstvo koje je podrazumevalo kupovinu 51 odsto udela Sava centra i saglasno tome upravljačka prava, Delta je imala konkurenciju jer se prijavio i konzorcijum preduzeća, Beogradski sajam, Beogradski Aerodrom i Energoprojekt.

Taj tender je proglašen neuspešnim, kao i sledeći na kome je Delta bila jedini učesnik, a u trećem pokušaju odustalo se i od davanja koncesije toj kompaniji.

Sava centar bio najveći kongresni prostor

 

Sava centar izgrađen je 1977. godine kao najveći kongresni prostor na području tadašnje Jugoslavije. Prostire se na 69.300 kvadrata korisnog i 100.000 kvadratnih metara ukupnog prostora. Tokom prve decenije rada bio je glamurozno stecište brojnih političkih i ekonomskih skupova, od Samita nesvrstanih do Skupštine MMF-a, kao i kulturnih manifestacija i značajnih koncerata i predstava.

U narednoj deceniji, 90-ih, aktivnost Sava centra bila je znatno slabija što je pratio i nedostatak ulaganja u održavanje te je sada, 40 godina nakon izgradnje, potrebno značajno investiranje kako bi se objekat vratio na međunarodnu mapu kongresnih i kulturnih događanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    21. avgust 2020 | 13:03

    Ok, 27 miliona evra plus 50 miliona evra za invensticiju ali ...Kako je onda vlada Srbije hotel Vrmac, sve sa dve vile, bungalovima, pratecim objektima na samoj plazi u Prcnju, u Boki Kototskoj, povrsine blizu 32000 kvadrata, procenila na samo 3 miliona evra i sve to zamenila za zgradu od manje od 2000 kvadrata u Beogradu ( u vlasnistvu crnogotskog biznismena)?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>