• 0

Kinezi krše zakon? Ispod "radara" provukli 50 milijardi dolara u kriptovalutama

Za prebacivanje novca pretežno se koristi kontroverzni "stablecoin Tether"

  • 0
Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin Foto: Pixabay

Iz Kine se tokom poslednjih 12 meseci "izlilo" 50 milijardi dolara u kriptovalutama, a to je protivno pravilima Pekinga: kineski investitori izvlače više novca iz svoje zemlje nego što je to dozvoljeno.

Zakon nalaže, prenosi CNBC, da oni godišnje mogu da - u finansijskim institucijama - kupe strane valute do 50.000 dolara. Ranije, domišljati Kinezi su taj novac izvaličili kroz, recimo, nekretnine, ali im je Vlada Kine u proteklih godinu dana otežala iznošenje kapitala iz zemlje.

U "Chainalysis" izveštaju piše da se "kriptovalute pomalo provlače ispod radara".

Dalje piše, "u proteklih dvanaest meseci, s obzirom na to da je kineska ekonomija patila zbog trgovinskih ratova i devalvacije juana, videli smo kako se kriptovalute u vrednosti od više od 50 milijardi dolara, prebacuju s adrese kineskih kompanija na inostrane adrese".

U izveštaju stoji i da je očigledno da nije sve beg kapitala, ali da se može zaključiti da od tih 50 milijardi - dobar deo ide na njega, putem kriptovaluta iz istočne Azije.

Za prebacivanje novca pretežno se koristi kontroverzni "stablecoin Tether", odnosno digitalna valuta koju najčešće podupire neko drugo sredstvo ili grupa imovine, u nastojanjima da se stabilizuje njegova vrednost i ograniči volatilnost.

Tether tvrdi da je vezan za američki dolar. Ova kriptovaluta je pogodna za prenos velikih svota novca, jer vrednost kriptovalute koju neko želi da prebaci - ne bi trebalo da bude izložena velikoj volatilnosti.

Od kada je predsednik Kine, Si Đinping, prošlog oktobra podržao blokčejn tehnologiju, Kinezi su više pokolonili poverenje kriptovalutama, a potom se oglasila i Narodna banka Kine, rekavši da razvija sopstvenu kriptovalutu.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>