• 59
 ≫ 

Počinju pregovori o povećanju cene radnog sata u Srbiji: Da li će ove godine minimalac da se zamrzne

 ≫ 

"Ove godine situacija specifična zbog pandemije i da se mora biti oprezan i pametan"

  • 59
Banka, novac, kredit, dinari Foto: Shutterstock

Pregovori članova Ekonomsko-socijalnog saveta o visini minimalne zarade u 2021. godini, danas će i zvanično početi. Prethodno je, kako je Telegraf Biznis preneo, održan samo kolegijum na kome minimalac nije bio tačka dnevnog reda. 

Na sastaku će biti pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, UPS - a i Ministarstva za rad.

Trenutno, u Srbiji, minimalac prima oko 350.000 ljudi, što je oko 15 odsto svih zaposlenih u zemlji.

Sindikati imaju od ranije poznate zahteve, a to je da minimalna zarada treba da dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe do 2021. godine, što je oko 37.500 dinara.

Predstavnici S S S S i UGS Nezavisnost su, ipak, prethodnih dana izrazili spremnost da pregovaraju o tom zahtevu zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa.

Poslodavci poručuju da minimlac ne treba povećavati paušalno već prema rastu BDP-a i inflacije koja se očekuje u narednoj godini, kao i da bi pristali i na veći rast minimalca pod uslovom da im država to nadoknadi kroz smanjenje troškova.

Takođe, ranije su predložili da se minimalac privremeno "zamrzne" pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Pregovori o minimalcu treba da se završe po zakonu do 15. septembra.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.

Mali: Ove godine situacija specifična

Na pitanje da li će izaći u susret zahtevima sindikata i povećati minimalnu cenu rada,  ministar finansija Siniša Mali je podsetio da je proše godine minimalna cena rada povećana čak 3.000 dinara, što se nije desasavalo godinama unazad. On je ukazao da je ove godine situacija specifična zbog pandemije i da se mora biti oprezan i pametan prilikom donošenja odluke o tome, zajedno sa predstavnicima sindikata i poslodavaca.

- Uvek je teško pomiriti njihove želje i stavove, ali na nama je da to pokušamo. Dakle, najpre će se oni sastati i pokušati da se dogovore, pa ćemo videti sa kakvim će predlogom izaći pred nas - rekao je Mali.

Pregovori između predstavnika vlade, sindikata i privrede ni prošle godine nisu bili laki i sporilo se i oko 1.000 dinara. 

Da li će ove godine imati prostora za uvećanje, ostaje da se vidi posle završetaka pregovora za koje se očekuje da će trajati bar mesec dana. 

Video: Minimalac ide na 30.022 dinara, nema dogovora u SES-u

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    25. avgust 2020 | 09:24

    U Srbiji privatnici iskoriscavaju radnu snagu za minimalac uz pomoc drzave koja im omogucava, a pri tome voze avione prave vile i nikakve obaveze nemaju prema robovima !!! Ejjj gde smo mi....

  • DR

    25. avgust 2020 | 06:42

    Kada bi gospoda koja donose odluku o povecanju ziveli od tog minimalca mozda bi Malo drugacije razmisljali o povecanju.

  • Sofronije

    25. avgust 2020 | 08:35

    Drzavni sektor ima vise dana god.odmora,13tu platu,jednokratnu pomoc od 40000,vece zarade,i odlazak na bolovanje bez posledica za razliku od privatnog sektora.Da nepricamo o uslovima rada.I na to radnici u privatnom sektoru treba da ima zarade platu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>