• 11

Kako birati vakcinu: Po poreklu ili ceni? Od Kine do SAD, ovo su cene i firme koje stoje iza svega

Od 5 do 140 dolara za sada se kreću cene vakcina, odnosno doza...

  • 11
Ruska vakcina za kovid 19, korona virus, Rusija

Ruska vakcina koštaće oko 10 dolara / Foto: Shutterstock

Skoro pola godine, koliko traje pandemija Covid-19 u svetu, traje i rasprava o vakcini: ko će je prvi napraviti, da li je sumnjiva, da li je treba primiti?

Kada su napadi na Bila Gejtsa malo pali u vodu, zajedno sa teorijama zavere o čipovanju, onda je na red došla famozna cena vakcine, a potom i ruska vakcina, prva puštena u "promet", prva registrovana.

Sve se, međutim, dešava rapidno u tom korona haosu, pa su tako prethodnih dana počele da pristižu informacije da je još nekoliko država obezbedilo vakcinu protiv virusa korona.

Ali, ostaju pitanja: koja je delotvornija, koja koliko košta, da li je neka "čipovana"?

Vakcina Sputnjik V koja dolazi iz Rusije trebalo bi da košta najmanje 10 dolara za dve doze, prema navodima Alekseja Repika, ispred kompanije "R-Farm". Kada proizvodnja dostigne određeni nivo, cena bi trebalo da pada. Ipak, stručnjaci za javno zdravlje ostaju skeptični prema ovoj vakcini.

Idemo dalje, gde je Kina u tom pogledu? Iako smo navikli da je sve što dolazi iz te zemlje jeftinije u odnosu na evropsku/svetsku proizvodnju, ovaj put izgleda da neće biti tako.

Kineska vakcina bi trebalo da bude značajno skuplja od ruske, a predsednik kompanije "SinoFarm" je najavio da će koštati barem 140 dolara. Dalje je dodao da će se davati dva puta, u razmaku od 28 dana. Kineska "verzija" bi trebalo da stigne do kraja tekuće godine.

Rusija, vakcina, koronavirus

Kineska vakcina bi trebalo da bude značajno skuplja od ruske i da košta barem 140 USD / Foto: Tanjug/AP

Tu nije kraj. Svet nam najavljuje dolazak još tri vakcine. Jednu proučava Univerzitet u Oksfordu sa farmaceutskom kompanijom "Astra Zeneca". Oni su naveli da bi do kraja 2020. trebalo da bude dostupno 400 miliona doza, kao i da će cena biti 5 dolara.

Iz Nemačke nam stiže najavi o vakcini koju prave "Pfizer" i "BioNTech", a koja je sada u 3. fazi ispitivanja. Njena cena bi trebalo da bude 20 dolara po dozi.

Treća vakcina je iz biotehnološke kompanije iz Kembridža u SAD, a pravi se u saradnji s Američkim institutom za alergije i infektivne bolesti (NIAID). Trebalo bi da košta između 32 i 37 dolara, a kako navodi SZO, u fazi kliničkog ispitivanja - trenutno je 21 vakcina.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Era

    Auh, kolika panika zbog ruske vakcine. Treba izbegavati te netransparentne zapadne vakcine. Ja bih bez razmišljanja primio samo rusku vakcinu.

  • Sale71

    Ja neću nikakvu vakcinu

  • Boža zemunac

    Hvala. Evo moju vakcinu poklanjam.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke