• 0

Loša godina za crno zlato: Još jedan naftni gigant povlači radikalni potez

Pre nekoliko dana, Valaris je podneo zahtev za zaštitu od bankrota u SAD, a sada stiže i informacija da Ekvinor otpušta radnu snagu

  • 0
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija Naftaši još dugo neće moći da odahnu / Foto: Shutterstock

Norveška naftna i gasna kompanija Ekvinor namerava da značajno smanji radnu snagu u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Britaniji, kako bi finansije prilagodila padu cene nafte, izjavio je danas portparol kompanije.

- Ekvinor planira da smanji broj zaposlenih u tim zemljama za oko 20 posto, a broj izvođača radova za oko 50 procenata, kako bi obezbedio profitabilno poslovanje u okruženju nižih cena nafte - dodaje Erik Haland.

Kaže i da su zaposleni dobili interno obaveštenje o tim ciljevima u utorak.

Pored toga, Ekvinor ove godine neće vaditi naftu i gas iz nekonvencionalnih bušotina u Sjedinjenim Državama, gde poseduje velike površine na formacijama škriljaca Baken i Marselus.

Podsećamo, svetski gigant Valaris je pre neki dan podneo zahtev za zaštitu od bankrota u SAD, a loše vreme za tržišta crnog zlata tek dolazi. Naftaši ne mogu da se nadaju visokim cenama, mada one neće ići ni prenisko.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>