• 0

Srbija uvela mesec dana pre EU, a FED će tek za tri godine: 26.000 online ugovora za pola godine

Podstiču se inovacije, ali i štite korisnici

  • 0
Onlajn kupovina je doživela bum ove godine

Foto: Shutterstock

U Srbiji se sve češće sklapaju onlajn ugovori između klijenata i banaka i već u prvoj polovini godine je bilo oko 26.000 takvih ugovora, izjavila je viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić na onlajn konferenciji "DIGITAL EXPERIENCE", u organizaciji Color Press Grupe.

- Sve je češća praksa sklapanja onlajn ugovora bez odlaska u banku i prošle godine je bilo više od 40.000 takvih ugovora - rekla je Stanić na konferenciji koja bila posvećena digitalnoj transformaciji bankarskog poslovanja i sektora osiguranja.

Istakla je da NBS kao centralna banka utiče na razvoj inovacija u bankarstvu i da je to omogućio moderan pravni okvir koji podstiče inovacije, ali i štiti korisnike.

INTERNET TRGOVINA STANIĆ DRAGANA STANIĆ

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- NBS je jedna od malobrojnih centralnih banaka koja je uredila pitanje video identifikacije, pa banke mogu na uređen način i sa punom zaštitom korisnika da sklope sa klijentom ugovrni odnos bez njegovog odlaska u banku već da se sve uradi onlajn - naglasila je Stanić.

Kaže da NBS stvara infrastrukturu koja omogućava najsavremeniji način plaćanja, a to je instant plaćanje koje je Srbija uvela mesec dana pre nego što je to uradila EU.

- Jedan američki FED tek kreće u to sa rokom 2023. godine. Tako da možemo da kažemo da idemo vrlo brzom i sigurnom prugom digitalizacije u bankarstvu - naglasila je viceguvernerka.

Stanić navodi da je u Srbiji omogućen novi način plaćanja, a radi se o instant plaćanja na internet prodajnim mestima trgovca.

Video: NBS pripremila dodatne olakšice za građane Srbije

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke