• 12
 ≫ 

Ogrev "na čekanju", ali cene ostaju iste: Pelet je trenutno najpopularniji, a košta oko 200 evra

 ≫ 

U stovarištu ogreva Toplina u Borči kažu da lepo vreme još uvek nije nateralo građane da masovnije počnu da se pripremaju za zimu

  • 12
drva, grejanje, ogrev

Foto: Pixabay

Kraj avgusta i početak septembra obično je period kada građani počinju sa snabdevanjem ogrevom za predstojeću zimu, a kako kažu na stovarištima u Beogradu, ove godine nešto je manje interesovanje za nabavku i pojačana tražnja očekuje se kasnije, sa dolaskom hladnijih dana.

Ogrev i ove godine, uglavnom "drži" istu cenu kao i prethodnih sezona.

Na stovarištima u Beogradu kažu da su cene u protekle dve do tri godine iste, da nije bilo poskupljenja, ali da se praksa oko načina nabavke promenila, te se građani sve kasnije pripremaju za zimu, jer je sada lepo vreme, a takođe imaju i zalihe od prošle godine jer su zimski meseci bili blagi.

Takođe, ističu i da je nešto slabije interesovanje zbog toga što se građani sve više odlučuju za prelazak na gas.

Miloš Radonja iz "Iskra ogreva" u Beogradu kaže da cena tone kolubarskog lignita iznosi oko 6.800 dinara, a uglja iz rudnika Kovin 8.440 dinara.

Tona sušenog lignita iz Vreoca staje 12.800 dinara, dok za ugalj "Banovići" i "Soko" treba da plate hiljadu dinara više, i za njih vlada najveće interesovanje.

Sjenički štavalj košta 12.800 dinara, a Radonja kaže da je ove godine nešto manje interesovanje za ruski ugalj, čija tona košta 23.800 dinara. Traži se pelet, a njegova cena je od 22 do 24 hiljade RSD.

Očekuje se navala oko 1. septembra

 

U stovarištu ogreva Toplina u Borči kažu da lepo vreme još uvek nije nateralo građane da masovnije počnu da se pripremaju za zimu.

Cena sušenog kostolačkog uglja na tom stovarištu je 8. 500 dinara, a sušenog "Banovića" od 13.500 do 14.400 dinara, dok je cena pljevaljskog uglja 12.500 dinara.

U stovarištu Kreka u Zemunu za Tanjug kažu da nabavka ogreva za predstojeću grejnu sezonu polako počinje i da se trenutno najviše traži sušeni ugalj "Vreoci".

sunčano hladno vreme, zima, zubato sunce, vremenska prognoza

Građani čekaju hladnije dane / Foto: Pixabay

Pravu navalu, međutim, očekuju sledeće sedmice kada krene školska godina, jer, kako ističu, iskustvo pokazuje da ove dve stvari idu uporedo i da oni koji se ogrevom nisu snabdeli proletos, to čine početkom septembra.

Kada je o cenama reč, one se nisu menjale od prošle godine i kreću se između 7.000 dinara, koliko košta tona sirove "Kolubare", do 22.700 dinara, koliko treba izdvojiti za tonu ruskog kamenog uglja.

Ugalj "Kovin", u stovarištu Kreka, prodaje se po ceni od 8.000 dinara za tonu, a sušeni "Vreoci" za 12.430 dinara. Uvek traženi, popularni ugalj "Banovići" košta 14.000 dinara po toni.

Pelet traženiji od uglja

 

Na cene valja dodati i troškove prevoza, a građani mogu da biraju da li će sami da organizuju prevoz ili da stovarištu plate da im ono preveze ogrev. Iz stovarišta Iverak kažu da oni osim uglja prodaju i drvo i pelet.

Ovi energenti su, a naročito pelet, trenutno i traženiji od uglja. Pelet je, navode u ovom stovarištu, posebno tražen poslednjih godina, a atraktivnim ga čini pre svega njegova čistoća.

drva, grejanje, ogrev

Foto: Pixabay

Cena uglja se tu kreće između 8.000 i 23.200 dinara po toni. Osam hiljada dinara košta tona sirove "Kolubare", pljevaljski ugalj košta 12.800 dinara po toni, ugalj "Banovići" 14.500 dinara, sušeni "Vreoci" 13.500 dinara.

Najskuplji je ruski kameni ugalj u kockama, čija cena po toni iznosi 23.200 dinara. Cena kubnog metra bukovog i hrastovog drveta se kreće od 6.000 dinara do 6.700 dinara, zavisno od toga da li su isečena i iscepana.

Cena peleta zavisi od vrste drveta od koga je napravljen, proizvođača, kao i stepena kvaliteta. Najniža trenutna cena je 21.700 dinara, a najveća 24. 560 dinara.

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    30. avgust 2020 | 10:42

    Neće ljudi da kupuju ogrev kad se ne zna da li će biti zime zbog korone...

  • Mara

    30. avgust 2020 | 09:44

    Mene greje ljubav zato sam sponzoruša

  • zeljko

    30. avgust 2020 | 11:26

    Skupa drva kod vas beogradjani,mi na jug zemlje placamo bukova i hrastova drva od 4.200 do 4.500 din.kubik.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>