• 0

Modni gigant prestaje da postoji: Posle skoro 200 godina zatvara se najstarija robna kuća u Americi

Kompanija u bankrotu najavila je danas da su njenih preostalih 38 radnji i portal oglasili prodaju pred zatvaranje

  • 0
Lord & Taylor, Foto: Shutterstock

"Lord end Tejlor", prva robna kuća osnovana u Sjedinjenim Američkim Državama, i zvanično prestaje sa radom, posle skoro 200 godina. Kompanija u bankrotu najavila je danas da su njenih preostalih 38 radnji i portal oglasili prodaju pred zatvaranje, što je obrt u odnosu na prošlonedeljnu odluku da prodavnice na 14 lokacija ostanu otvorene, piše CNN.

Kompanija je podnela zahtev za bankrot 2. avgusta. U početku, najavljeno je zatvaranje 19 prodavnica, da bi nekoliko nedelja kasnije, taj broj porastao na 24. Sada će sve radnje biti zatvorene.

Kompanije je nekada bila prepoznatljiva po ekstravagantnoj modi.

Prva radnja "Lord end Tejlor" otvorena je u Njujorku 1826. godine, na Louer ist sajdu na Menhetnu. Vlasnici su bili engleski imigranti Semjuel Lord i Džordž Vašington Tejlor, navodi se na sajtu kompanije. Kompanija je stalno rasla i selila se šest puta tokom prvih 80 godina, a 1914. godine otvorena je i radnja na Petoj aveniji u blizini Tajms skvera.

U godinama posle Drugog svetskog rata kompaniju je vodila Doroti Šejver, prva žena koja je vodila tako veliku trgovinsku kuću. Ona je otvorila brojne radnje u predgrađima i uvela koncept ličnih pomoćnika u kupovini.

Ipak, konkurencija rivala sa nižim cenama je bila sve veća. Lanac prodavnica je 1986. godine kupio "May department", 2006. godine preuzela ju je kompanija "NRDC Equity partners", a potom 2012. godine "Hudson's bay". Prošle godine čuveni lanac je prodat kompaniji "Le Tote" za 75 miliona  dolara. Pokušano je oživljavanje brenda otvaranjem "pop ap" radnje u Njujorku i fokusom na tehnologiju, ali to, očigledno, nije uspelo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>