• 3

Obistinile se crne prognoze: Hrvatski BDP pao za rekordnih 15 odsto

Privatna potrošnja je pala za 14 posto, investicije za 14,7, a izvoz robe i usluga za čak 40,6 procenata

  • 3
Pula, Hrvatska Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Hrvatski bruto domaći proizvod pao je drugom tromesečju za rekordnih 15,1 posto u odnosu na isti kvartal 2019. godine, prema prvim procenama Državnog zavoda za staistiku (DZS).

U odnosu na prvi kvartal 2020, privredna aktivnost je potonula u periodu april-jun za 14,9 procenata, prenosi Hina. Reč je o rekordnom padu hrvatskog BDP-a, znatno većem nego u poslednjoj recesiji, koji je ujedno i najveći od 1995. godine, od kada DZS vodi te podatke.

Dosadašnji rekordni pad 8,8 posto bio je zabeležen u prvom tromesečju 2009. godine, na početku globalne finansijske krize.

U drugom kvartalu su, prema preliminarnim podacima DZS-a, potonuli svi elementi koji ulaze u sastav BDP-a, sa izuzetkom državne potrošnje koja je zabeležila neznatan rast od 0,7 posto na godišnjem nivou, navodi hrvatska agencija.

Privatna potrošnja je pala za 14 posto, investicije za 14,7, a izvoz robe i usluga za čak 40,6 procenata, dok je uvoz robe i usluga potonuo za 28,1 posto. Rekordan pad hrvatskog BDP-a je, napominje se, direktna posledica karantina u kojem je hrvatska ekonomija bila "zaključano", a privredna aktivnost svedena na minimum.

Postepeno "otključavanje" ekonomije koje je počelo u maju mnoge kompanije nisu ni dočekale, s obzirom na to da su u vreme zatvaranja u potpunosti ostale bez prihoda.

Rezultat toga je i rast nezaposlenosti kakav Hrvatska ne pamti poslednjih godina. Naime, u prva tri meseca korona krize, koja se najvećim delom odnosi upravo na drugo tromesečje, u Hrvatskoj je, kako pokazuju podaci, ugašeno oko 50.000 radnih mesta.

Iako zvanična statistika to još ne pokazuje, u privatnom sektoru je u drugom kvartalu počeo i talas rezanja plata, navodi se u tekstu uz napomenu da ekonomisti upozoravaju da će se taj proces verovatno ubrzati na jesen.

Drzave koje imaju dvocifren pad BDP, Biznis, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>