• 0
 ≫ 

Dešavaju se važne promene koje se tiču roditelja. Čak 94% poslodavaca iznelo jasan stav

 ≫ 

Rad na daljinu neće podrazumevati samo promenu lokacije, već i lakše usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza

  • 0
Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen? Foto: Pexels/Vlada Karpovich

Pandemija je naučila poslodavce koliku vrednost može imati "fleksibilno" radno vreme. Iako je broj sati rada ostao isti ili je čak uvećan, zaposleni širom sveta su mesecima posvećeno radili od kuće.

Ono što je najvažnije, motivacija je ostala na nivou. Čak 83% poslodavaca navodi da, čak i nakon što prođe kriza, planira da promeni način rada, tj. da većem broju ljudi omogući rad na daljinu ili pruži priliku da sebi prilagode dnevni raspored.

Ovo je pokazalo nedavno sprovedeno istraživanje, koje je uključivalo oko 800 poslodavaca. Menadžeri i rukovodioci su najčešće ti koji su skeptični prema radu od kuće, ali ne i ovaj put. Njih 94% je potvrdilo da je produktivnost u timu ostala ista (67%) ili veća (27%).

Takođe, 73% je reklo da očekuje da će 25 odsto ili veći deo njihove radne snage nastaviti da radi od kuće i posle pandemije. Svaki treći poslodavac očekuje da to učini čak polovina njegovih zaposlenih, ili više od toga. Podsetimo, pre krize, u SAD je ovaj sistem rada "prolazio" kod samo 30% poslodavaca.

Ali, fleksibilnost se ne odnosi samo na prostor, već i na radno vreme. Većina (72%) namerava da ubuduće "ublaži" fiksno radno vreme i dopusti radnicima da organizuju svoj raspored kako im odgovara, u odnosu na lične i porodične planove, tako da posao naravno ne trpi.

Biće i mogućnost da se radi četiri dana nedeljno, ali po 10 sati dnevno. Ovakve nove mere su posebno važne za roditelje, pa je tako 60% poslodavaca tokom pandemije reklo da će im izaći u susret, a 22% da će zaposlenim mamama i tatama dozvoliti da privremeno rade honorarno.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>