• 8
 ≫ 

Nije povratak u devedesete: Pogledajte koliko danas Narodna banka ceni marku, drahmu ili pezetu

 ≫ 

Ne postoji nikakav limit u količini novca koji može da se zameni, bar kada su u pitanju marke, ali ni rok do kada to može da se učini

  • 8
nemačke marke, dinari, pare, novac Foto: Pixabay, Shutterstock

Koliki je danas kurs nemačke marke? Za jednu "DEM" dobićete 60,1232 "RSD". Nije nikakva šala, ni povratak u prošlost, ako vam je negde ostao "zatureno" 100 maraka, oni zbilja vrede nešto više od 6.000 dinara. I to je zvanični srednji kurs NBS za 28. avgust sa spiskom svih mogućih valuta, baš onakvim dugačkim, kakav smo viđali devedesetih godina.

Stara poznata formula: dve marke jednako je jedan evro i dalje važi, ali treba napomenuti da to nije bilo baš tako. Kada je nova evropska valuta počela da šuška u rukama platiša širom Starog kontinenta njena vrednost bila je 1,956 maraka i tako je ostalo. Za jednu marku tako danas morate da izdvojite oko 60, a za evro 117-118 dinara.

Ali, ko još misli na marke?

Postoji mit da ona nikad nije "ugašena", da je to moćna valuta koja "preko noći" može da se vrati kad zagusti. Međutim, nije baš tako, kurs je zamrznut, a marka se pojavljuje još samo u nekim dokumentima privrednika i davno zaboravljenim džepovima građana. Isto tako, prisutni su i "duhovi" starih valuta drugih zemalja.

Kursna lista Printskrin: NBS

- Narodna banka Srbije na svojoj kursnoj listi za zvanični srednji kurs dinara objavljuje kurseve dinara prema 33 strane valute, među kojima se nalaze i valute zemalja članica evropske Ekonomske i monetarne unije koje su 2002. godine zamenjene evrom i prestale da važe kao sredstvo plaćanja u tim zemljama (austrijski šiling, belgijski franak, finska marka, francuski franak, nemačka marka, grčka drahma, irska funta, italijanska lira, portugalski eskudo, španska pezeta i luksemburški franak) - odgovorili su nam iz NBS.

Verovatno se mnogi ne bi obradovali da danas u Grčkoj moraju da koriste drahme - da prvo menjaju dinare u marke, pa marke u drahme i da se izgube među silnim nulama i neobičnim novčanicama u rukama. Ali, građani o tome i ne moraju da misle. Drahma, marka, šiling i sl. zaista se još koriste, no, samo na papiru. Ugovori su ugovori, poštuju se do kraja.

- Napominjemo da se kursevi iz kursne liste Narodne banke Srbije za zvanični srednji kurs primenjuju za potrebe knjigovodstva i statistike, kao i za obračun carine i drugih uvoznih dažbina, saglasno članu 41. Zakona o deviznom poslovanju. Budući da još uvek u bilansima banaka i preduzeća postoje određene stavke u ovim valutama, zvanični srednji kursevi dinara prema evru za ove valute se i dalje koriste za neophodna preračunavanja - objašnjavaju nam u NBS.

Ali... vratimo se na onu priču o "zaostalim" markama u nekom šteku. Nije nemoguće da pronađete neki takav, stečeni ili nasleđeni. Kako do dinara? Malo je komplikovano.

- Dodatno napominjemo da za pojedine valute i dalje postoji mogućnost zamene za evro kod nacionalnih centralnih banaka - objašnjavaju nam u NBS.

Baš to pitanje postavio je nedavno jedan turista na sajtu Thisismoney. Kaže, pronašao je nemačke marke u pregradi stare putne torbe i pitao - imaju li vrednost.

- Većina moneta koje su se koristile pre evra još mogu da budu zamenjene za evre, ali samo u centralnim bankama ovih država. Iako nemačke novčanice i kovanice maraka više nisu sredstvo plaćanja, većina onih koje su izdate posle 20. juna 1948. godine mogu da budu zamenjene za evre u "Dojče Bundesbanci" ili poštom - navodi se u odgovoru čitaocu.

Ne postoji nikakav limit u količini novca koji može da se zameni, bar kada su u pitanju marke, ali ni rok do kada to može da se učini. Tako da, ako imate staru slamaricu iz doba Jugoslavije i Zapadne Nemačke, ona neće propasti.

Postoje i velike dobrotvorne organizacije koje su spremne da prihvate vaš novčani dar u starim evropskim valutama, pa je to prilika za mnoge da se "reše" siće, a da nekome pomognu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    30. avgust 2020 | 11:29

    za 100 maraka si mogao da kupis nesto,sada sa 100 eura duplo manje...

  • Eeee

    30. avgust 2020 | 08:18

    Pamtim dane kada niko nije ni spominjao marke i ostale valute,naš dinar bio jak, a sad?

  • Margit

    30. avgust 2020 | 10:18

    Pa molim vas zar nismo davali marke menjali za evro i za 100 maraka dobili 50 evra, zar nije isto? Nista nije se izgubilo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>