• 26

"Nezaposlenost nam je na istorijskom minimumu od 7,3 odsto. Neće biti smanjenja plata i penzija"

Kako je ministar dalje naveo, tome su doprinele uspešne ekonomske mere, čak i tokom teškog kriznog perioda za ceo svet

  • 26
MMF OCENA MALI

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, izjavio je danas da je nezaposlenost u zemlji na istorijskom minimumu od 7,3 odsto i objasnio da su ekonomske mere koje su sprovedene doprinele očuvanju radnih mesta i srpske ekonomije, uprkos teškim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

"Ponosan sam na sve što smo postigli, a nezaposlenost koja je sada na istorijskom minimumu od 7,3 odsto potvrda je da smo pametno osmislili sve mere, koje su se pokazale kao izuzetno uspešne. Pre svega, uspeli smo da sačuvamo našu privredu i radna mesta", naveo je Mali u saopštenju dostavljenom medijima.

Pored pomoći privredi i građanima, ministar navodi da je posebno ponosan na program "Moja prva plata", koji je prema njegovoj oceni podsticaj za dodatno zapošljavanje.

Ističe da je to odlična prilika za mlade koji nemaju radno iskustvo, a tek su završili srednju školu ili fakultet.

Mali dodaje da država u njih ulaže dve milijarde dinara, odnosno u plaćenu praksu od devet meseci, i da će za taj posao i prvo radno iskustvo mesečno dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara.

On je naveo da privreda i građani mogu da se oslone na državu, što je i dokazano, imajući u vidu da je Srbija izdvojila oko 12,5 odsto BDP-a (oko 5,8 milijardi evra) pomoći radi ublažavanja posledica epidemije.

- Ova podrška je bila ključna za održavanje pune zaposlenosti i držanje privrede na nogama. Dokazali smo da smo odgovornim vođenjem ekonomske politike uspeli da obezbedimo pomoć, koja je bila neophodna u ovim teškim vremenima za ceo svet. Na preduzećima je sada da nastave da se bore i razvijaju, a ja mogu samo da ponovim da je država uvek tu za svoje građane - naveo je Mali.

Banka, novac, kredit

U oktobru razgovori s MMF-om o doradi Švajcarske formule / Foto: Shutterstock

Objašnjava da se u uslovima kada svetska ekonomija drastično pada, Srbija drži na "zavidno dobrom nivou", što, kaže, daje podstrek da se država još više bori i ostvaruje najbolje moguće rezultate.

- Sve to je važno i za očuvanje radnih mesta. Ali, raduje nas činjenica da smo za prvih šest meseci zabeležili pad privrede od svega 0,9 odsto, što je odličan rezultat imajući u vidu da su razvijene svetske ekonomije doživele dvocifren pad - kaže ministar.

Ističe da je važno da se popravi ekonomija u celom svetu, što ponajviše, podseća, zavisi od zdravstvenog segmenta, a uz nadu da će problem s virusom korona uskoro biti prevaziđen, ministar se nada brzom oporavku i punom ekonomskom zaletu od naredne godine.

- Najvažnije je da nećemo imati smanjenje plata i penzija. U oktobru ćemo s Međunarodnim monetarnim fondom, između ostalog, razgovarati o doradi švajcarske formule za penzije. I da ponovim još jednom, bez obzira na probleme u funkcionisanju globalne ekonomije, mi ćemo imati povećanje i minimalne zarade i penzija u 2021. godini - zaključio je Mali.

Video: Mali: Sjajne vesti, po prvi put u istoriji, Srbija najbolja u Evropi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    Koja istina posao ne mogu nadjem u Beogradu, gde god sam slao cv gde god sam pitao, svi traze radnike niko ne zove. I ne ja, imam jos 7 prijatelja isto nismo na birou i ne vidite nas. A mladih je jos mnogo takvih, tako da prazna prica druze o nezaposlenosti. Al hiljadu puta ponovljena laz postaje istina.

  • Boža zemunac

    Povećanje 2021 godine. Lepši magarče do zelene trave.

  • Koji lažov

    Pa normalno da je procenat nezaposlenih mala kad su svi otišli u inostranstvo, a to je baš vaša zasluga..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke