• 6

Međugodišnji pad BDP-a 6,4 odsto, drugi najbolji rezultat u Evropi

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti ostvaren je u sektoru informisanja i komunikacija od 5,4 procenta

  • 6
Srbija, grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto: Pixabay, Shutterstock

Realni pad bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu 2020. godine iznosio je 6,4 posto u odnosu na isti period godinu ranije, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, u drugom tromesečju je u odnosu na prethodni kvartal zabeležen pad BDP-a od 9,2 procenata.

Privreda Srbije je u drugom kvartalu zabeležila pad zbog pandemije korona virusa i vanrednih mera preduzetih za suzbijanje njenog širenja, pri čemu je njen rezultat drugi najbolji u Evropi.

Posmatrano po delatnostima, u izveštajnom periodu je na godišnjem nivou značajan realni pad bruto dodate vrednosti registrovan u sektoru trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane, od čak 16,7 odsto.

U sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama pad je iznosio 7,7 procenata, a u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 20,6 posto.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti ostvaren je u sektoru informisanja i komunikacija od 5,4 procenta, i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 7,1 posto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu je na godišnjem nivou realni rast zabeležen samo kod izdataka za finalnu potrošnju države, od 8,9 odsto, dok je realni pad zabeležen kod svih ostalih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su pali za 8,0 posto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 4,7%, bruto investicije u osnovna sredstva za 11,9, izvoz robe i usluga za 20,7, a uvoz robe i usluga za 19,3 procenta, navodi se u saopštenju.

Video: Ćulibrk: Telekom je ponos srpske ekonomije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>