• 1

Objavljen javni poziv za pomoć hotelijerima: Traje do 15. septembra, a ovo su uslovi za prijavu

Uz javni poziv objavljen je i spisak jedinica lokalne samouprave sa čijeg područja hoteli ostvaruju pravo na subvencije

  • 1
hotel, hotelska soba Hoteli dobijaju 150 evra za svaku sobu / Foto: Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je hotelijere da se odazovu javnom pozivu za podršku radu hotelske industrije, zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom kovid-19, koji je danas objavljen na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

U tu svrhu biće izdvojeno 1,46 milijarde dinara, a sredstva utvrđena programom dodeljuju se bespovratno. Kako je ministar finansija objasnio, gradski hotelijeri će dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

- Prepoznali smo neophodnost podrške gradskim hotelijerima, s obzirom na to da se u prvoj polovini godine znatno smanjio devizni priliv od stranih gostiju. Uslov za ostvarivanje prava na pomoć je da hotelijeri do kraja godine ne smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto. Na taj način biće zadržana puna zaposlenost u tom sektoru i biće omogućeno hotelijerima da prevaziđu ovaj težak period - objasnio je Mali.

Ministar je precizirao da je javni poziv otvoren do 15. septembra, kao i da će hotelijeri novac dobiti najkasnije u prvoj nedelji oktobra.

Kako je navedeno u javnom pozivu, da bi privredni subjekt ostvario pravo na bespovratna sredstva, neophodno je da poseduje rešenje o kategorizaciji ili da je zahtev upućen zaključno sa 1. septembrom 2019. godine, da nije pokrenut stečajni postupak, da se ne sprovodi finansijsko restruktuiranje ili postupak likvidacije.

Uz javni poziv objavljen je i spisak jedinica lokalne samouprave sa čijeg područja hoteli ostvaruju pravo na subvencije.

- Gradski hoteli su od početka pandemije skoro potpuno prazni, za razliku od hotela na planinama, u banjama i na drugim turističkim destinacijama. Ovo je još jedan od momenata gde država pokazuje svoju volju i snagu da pomogne privredi i građanima, jer osiguravamo njihov opstanak do boljih vremena. Država može i hoće da bude partner, a sve zahvaljujući teškim merama koje su se sprovodile od 2014 - kaže ministar finansija.

MERE VLADA MALI Siniša Mali / Foto: Tanjug/Dragan Kujunžić

On je rekao da je procedura za prijavu veoma jednostavna, kao što je to bio slučaj i sa drugim ekononskim merama koje je prethodno donosila Vlada, kao i da će se odobrena sredstva subvencija uplaćivati korisnicima na posebne dinarske račune otvorene kod Uprave za trezor.

Mali je dodao da je ponosan i na činjenicu da je nezaposlenost u drugom kvartalu ove godine na istorijskom nivou od 7,3 odsto i objasnio da je ova mera, pored ostalih, garant da će radna mesta biti zadržana.

- Ne zaboravite da smo isplatili tri minimalne zarade, odložili plaćanje poreza i doprinosa na zarade, isplatili po 100 evra svim punoletnim građanima, a isplatili smo i 60 odsto minimalca za dva meseca. Uz ta davanja, obezbedili smo i kredite za likvidnost i garantnu šemu, te je ukupna pomoć države privredi i građanima u prethodnom periodu bila oko 5,8 milijardi evra - rekao je Mali.

Podseća da je država izdvojila i 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednu proizvodnju, kao i jednokratnu pomoć od 4.000 dinara penzionerima, te da su i plate svim zdravstvenim radnicima povećane za 10 odsto.

- Naša privreda ne sme da stane, potrebno je da se još jače bori na tržištu i ulaže u proizvodnju. Uz pozitivan stav, kao i podršku države, posebno za sektore koji su najviše ugroženi, za srpsku privredu nema zime - zaključio je Mali.

Video: Ćulibrk: Telekom je ponos srpske ekonomije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Emka

    1. septembar 2020 | 16:26

    Da nije malo mnogo daim se da para, a što ne date i nezaposlenima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>