• 0

Dok Urugvaj uspešno odoleva krizi, njihove 48 puta veće komšije beleže istorijski pad

Brazil ima rekordni sunovrat BDP-a od 9,7 odsto

  • 0
Rio de Ženeiro

Rio de Ženeiro / Foto: Pixabay

Jedna od najteže pogođenih zemalja Latinske Amerike nije uspela da odoli pritisku kovida-19, pa je tako Brazil objavio da je imao rekordni pad bruto domaćeg proizvoda od 9,7 odsto u drugom kvartalu 2020.

Iako je uveden masovni program podrške, kako bi se sprečilo enormno širenje štete, Brazil je nesumnjivo ušao u recesiju. Ovo je lošiji rezultat od prognoza ekonomista koji su predviđali 9,2 odsto. Inače, Brazil ima oko 212 miliona stanovnika, pa je lako širenje zaraze bilo neizbežno.

S druge strane, nedavno smo pisali o tome da je Urugvaj najuspešnije od svih južnoameričkih država odgovorio na krizu, ali treba uzeti u obzir da u njemu živi samo malo više od tri miliona stanovnika. Treba pomenuti i da Urugvaj ima veoma dobar socijalni i zdravstveni sistem.

Od početka januara do kraja marta, najveća ekonomija ovog egzotičnog kontinenta pala je za 2,5%, a BDP je sada na istom nivou koji je upisan 2009, kada se svet suočio sa velikom finansijskom krizom. Institut IBGE navodi da je najveće smanjenje primetno u industrijskom sektoru (-12,3 odsto) i sektoru usluga (-9,7 odsto).

Ovaj pad, međutim, može da se tumači i sa vedrije strane, s obzirom na to da je majska prognoza bila da će BDP pasti za 11,1 odsto. To se, kako piše u izveštaju Instituta, nije desilo zato što je Vlada obezbedila veliku pomoć, posebno najsiromašnijima.

Brazil Kopakabana

Prazna Kopakabana / Foto: Tanjug/AP

Ostale zemlje Latinske Amerike, koje su prošle gore od Brazila u drugom kvartalu, jesu Meksiko i Čile, a na svetskom nivou: Velika Britanija, Španija, Francuska. Analitičari očekuju oporavak Brazila u periodu od jula do septembra, na nivou +5,4 odsto.

Vlada Brazila je izvestila da će, zbog strmog pada bruto domaćeg proizvoda, nastaviti da pomaže najugroženijima, ali će im u naredna četiri meseca isplaćivati 55 umesto 110 dolara, koliko je davala  u prethodnom periodu.

Video: Ćulibrk: Telekom je ponos srpske ekonomije

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke